Passieve zonne-energie in vijf vragen

Het is vanzelfsprekend dat je liever geen geld en energie verspilt om te verlichten en te verwarmen. De zon is hiervoor je ideale partner. Hoe die samenwerking precies in zijn werk gaat, ontdek je aan de hand van deze vijf vragen.

1. Wat is passieve zonne-energie?

Foto: Boflex  

De zon is een gigantische energiebron die je kan aanboren met PV-panelen of zonnecollectoren. Maar ook zonder deze technologieën kan je zonnewarmte laten renderen in je woning. We spreken dan van passieve zonne-energie, omdat er geen speciale toestellen voor nodig zijn.
Behalve om je woning te verwarmen, kan je passieve zonne-energie ook aanwenden als lichtbron. Met alle positieve gevolgen van dien voor je energiefactuur.

2. Wanneer passieve zonne-energie gebruiken?

Foto: Winsol  

In ons klimaat kan passieve zonne-energie vooral in de winter en tijdens de tussenseizoenen als extra verwarming dienen. Het komt er dan op aan om zo veel mogelijk zonnestraling binnen te laten in je woning. In de winter kan de zon 20 tot 60 % van de nodige warmte leveren.
Tijdens de zomermaanden geldt het omgekeerde: dan moet je de zonnestralen buiten houden om oververhitting te vermijden. Want het kost meer energie om je woning te koelen dan ze op te warmen.

3. Hoe passieve zonne-energie gebruiken?

Wat passieve zonne-energie betreft, is de ontwerpfase van een woning cruciaal belang. De ligging van de bouwgrond speelt ook een zeer belangrijke rol. Een zuidgericht perceel, zonder hoge gebouwen of naaldbomen aan de zuidzijde is ideaal.
De glasvlakken zijn liefst op het zuiden gericht. Maak je gebruik van superisolerend glas met een hoge zontoetredingsfactor (hoge g-waarde), dan komt er langs de zuidgevel in de winter en tijdens de tussenseizoenen meer warmte binnen dan dat er verloren gaat. Opgelet: het heeft geen zin om te investeren in duur superisolerend glas, als de rest van je huis niet degelijk geïsoleerd wordt.

Als je gratis zonnewarmte binnenhaalt langs de zuidzijde, probeer er dan ook voor te zorgen dat de ruimtes waarin je veel vertoeft zich ook aan deze kant bevinden. Minder gebruikte ruimtes, zoals het toilet en de berging, kan je gerust aan de noordzijde van het huis voorzien.

4. Hoe passieve zonne-energie weren?

Om ervoor te zorgen dat de felle zomerzon niet voor oververhitting zorgt in je woning, zijn diverse ingrepen mogelijk. Zo kan de architect in zijn ontwerp een dakoversteek voorzien, die de hoogstaande zon in de zomer tegenhoudt. Als deze methode niet haalbaar is, biedt buitenzonwering meestal soelaas. Er zijn verschillende systemen op de markt, en indien nodig kan zonwering zelfs automatisch aangestuurd worden, in functie van de lichtinval of warmteontwikkeling in je woning.

5. Hoeveel kost passieve zonne-energie?

Foto: Somfy NV  

Passieve zonne-energie is per definitie gratis. Het gaat vooral om ontwerptechnische ingrepen die, behalve de nodige aandacht van de architect, weinig kosten. Buitenzonwering heeft uiteraard zijn prijs, maar aangezien je daarmee interne warmteontwikkeling tegengaat, neemt de nood aan koeling af en vermijd je meteen extra energiekosten.

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning