Vlaamse Renovatiedag 2011: preview

Bouwers en verbouwers kunnen op zondag 8 mei tussen 13.00 en 18.00 uur weer tonnen inspiratie opdoen tijdens de 13de editie van de 'Vlaamse Renovatiedag'. Bij deze dertiende editie ligt het accent op energiezuinig renoveren. Zo staan bij ieder project de energetische ingrepen genoteerd. Dat gaat van het isoleren van het dak tot het plaatsen van een balansventilatie. In totaal zetten bijna negentig woningen de deuren wagenwijd open voor het grote publiek. Livios licht deze week al een tipje van de sluier en bekijkt enkele opmerkelijke renovatieprojecten van dichtbij.

Registreer op voorhand

Voor iedereen met verbouwplannen is de Vlaamse Renovatiedag het moment om een bezoekje te brengen aan meerdere gerealiseerde renovaties. Op één namiddag kan je er inspiratie opdoen, je informeren en in contact komen met de verschillende bouwpartners die het project in goede banen leiden. Alle projecten kan je gratis bezoeken. Wel is het nodig om je op voorhand online te registreren via www.devlaamserenovatiedag.be onder de rubriek 'Registreer u als bezoeker'. Bepaalde projecten zijn enkel na een vooraf bevestigde afspraak te bezoeken. Controleer dit goed en maak je afspraak tijdig.

Futuristisch herenhuis

Een opmerkelijk renovatieproject dat je kan bezoeken, is het futuristisch herenhuis in Brugge. Ingenieur-architect Kevin Van Volcem tekende voor het ontwerp. "Het gaat om een grondige verbouwing van een herenhuis, waarbij de grootste aandacht is gegaan naar het binnentrekken van licht in de oorspronkelijk donkere sous-sol en het uitbreiden met moderne volumes die een aparte visuele toets aan de bestaande woning geven."

Een gebogen witte schil vormt zowel het plafond, de wand als de vloer van de moderne uitbouw op het gelijkvloers.

Foto: Fotograaf: Jan Verlinde  

De voornaamste troeven van de woning na de renovatie zijn het binnenkomende licht en de luchtigheid van de woonruimtes. "Dit is het gevolg van het openbreken en verhogen van de tussenverdieping en het gebruik van veel beloopbaar glas. Uit economisch opzicht hebben we gekozen voor een vloer die bestaat uit betonschuttingen. Als goedkoop alternatief voor een gietvloer, schilderden we mdf met pu-verf. Veel vormen en meubels zijn zelf ontworpen en op maat gemaakt."
"Uiteraard werden ook de vloer, het dak en de muren na-geïsoleerd. Verder is de oude beglazing vervangen door hoogrendementsbeglazing en is er een condensatieketel geïnstalleerd."

Passiefwoning in houten huls

De grootste troef van dit (bijna) passiefhuis is de beperkte energiebehoefte dankzij verschillende energetische ingrepen.

Foto: Fotograaf: cesart bvba  

Architect Dirk Wauters van ArchiGen architecten toverde in Boechout een vakantiewoning met koloniale voorgeschiedenis om in een (bijna) passiefhuis. De voornaamste troeven van de renovatie zijn volgens de architect het contact met de omgeving, het ruimtegevoel en uiteraard de beperkte energiebehoefte.

"Dankzij verschillende energetische ingrepen, zoals de plaatsing van een warmtepomp, zonneboiler, muur-, vloer- en dakisolatie, haalt de woning een K-peil 15 en een luchtdichtheid van 0,72. We hebben ook enkele minder voor de hand liggende materialen en technieken gebruikt, zoals ecologische nagroeibare materialen, regenwaterrecuperatie en een balansventilatie met grondventilatie."

Oude hoeve wordt moderne eengezinswoning

Een voormalige oude en donkere hoeve is nu een sfeervolle en lichte eengezinswoning.

Foto: Fotograaf: Didier de Reymaeker  

Architect Didier De Reymaeker van ADDR heeft in Bonheiden een opmerkelijk renovatieproject gerealiseerd. Een oude, donkere hoeve is nu een sfeervolle en lichte eengezinswoning met alle moderne voorzieningen. "De leefruimten en de keuken staan in relatie met elkaar en hebben zicht op de tuin. Een recht volume in houtskeletbouw rust op de oude woning enerzijds en op de schuur anderzijds. Zo ontstaat er tussen de woning en de schuur een overdekte carport. De schuur doet nu dienst als garage en tuinberging. Een donkerbruine gevelsteen geeft het geheel een moderne en strakke look."

"De voornaamste troeven in het huis zijn licht en ruimte, moderne voorzieningen en veel parkeerplaats (één van de hobby's van de bewoners zijn auto's). Er is nu ook een relatie tussen de verschillende leefruimten waardoor er meer contact is tussen de gezinsleden onderling en de kinderen makkelijk in de gaten kunnen gehouden worden."

"Zowel binnen als buiten hebben we gekozen voor gepolierd beton. Akoestisch en thermisch isolerende houtwolcementplaten zorgen voor de isolatie van de carport. De bouwaanvraag dateert van voor de vereisten om een EPB-aangifte te doen. Nochtans zou deze woning ongetwijfeld goed scoren door de dak-, vloer-, en muurisolatie, de compacte bouw, de installatie van een hoogrendementsketel en de vloerverwarming."

Symbiose tussen oud en nieuw

Architect Egide Meertens stelt graag zijn renovatieproject in Heusden-Zolder voor. "Dit project is het resultaat van de uitbreiding van een zonevreemde woning tot een ruime hedendaagse eengezinswoning. Functioneel en doelbewust denken liggen aan de basis. De stalen kaders rond de ramen en de inkomdeur zijn de enige elementen die aan het gebouw zijn toegevoegd, waardoor het karakter van de oorspronkelijke woning behouden blijft."

Functioneel en doelbewust denken liggen aan de basis van dit renovatieproject.

Foto: Fotograaf: Philippe Van Gelooven  

"De uitbreiding in gegoten beton omringt de woning en is er visueel langs alle zijden van losgekoppeld. De achter- en zijgevel zijn opengewerkt met grote glasvlakken. Zo is er een maximaal zicht en contact met de omliggende natuur. De woning ondergaat een grondige metamorfose, maar op zo'n wijze dat het oorspronkelijke karaktervolle ervan bewaard blijft en op geen enkel moment zijn eigenheid verliest. Door het plaatsen van de uitbreiding in een sobere en ondergeschikte vormgeving rondom de woning, de keuze van de materialen en de minimale ingrepen aan de bestaande context komt dit uitermate tot zijn recht."

De uitbreiding in gegoten beton omringt de woning en is er visueel langs alle zijden van losgekoppeld.

Foto: Fotograaf: Philippe Van Gelooven  

"In de woning is er een doorgedreven integratie van domoticasystemen, met onder meer een centrale lichtregeling en digitale verwarmingsregeling per ruimte. Op vraag van de opdrachtgever hebben we ook speciale inbraakwerende technieken toegepast. De nieuwe elementen van de bouwschil (buitenschrijnwerk, nieuwe buitenmuren, platte en hellende daken, vloeren, …) werden zodanig thermisch geïsoleerd en gedetailleerd dat ze ruimschoots voldoen aan de gestelde eisen op gebied van de maximale U-waarden. Verder werd bijkomend geïnvesteerd in het plaatsen van een condenserende gasketel met vloerverwarming en een ventilatiesysteem type D met warmteterugwinning."

Totaalrenovatie van compacte woning

"Het renovatieproject in Haaltert behelst een woning die langs alle zijden ingesloten is", vertelt architect Gerd De Winne. De woning staat op een beperkte oppervlakte van 160 m², buitenruimte inbegrepen. De uitdaging voor mij was een ruimtelijke woning creëren waarbij voldoende licht de woning binnenvalt en waarbij het ruimtegevoel primeert."

De bestaande ramen in de voorgevel werden vervangen door twee verticale accenten.

Foto: Fotograaf: Gerd De Winne  

De woning is na de renovatie een voorbeeld van ruimtelijke architectuur op een beperkte oppervlakte. "De vroegere kleine binnenkoer werd geherpositioneerd, groter gemaakt en meer betrokken bij de woning. De woning, die op zijn beurt uitgeeft op de binnenkoer, profiteert van een zee van licht. In de keuken, de leefruimte en een deel van de open gang naar de berging en het toilet is glas voorzien van vloer tot plafond."

Langs de straatzijde werden de bestaande ramen vervangen door twee verticale accenten die de verticaliteit van de hoofdwoning benadrukken. Daarnaast bevindt zich de garage. "Door de poort te laten opgaan in de gevelbekleding van het bijgebouw, komt dit volume over als één geheel dat contrasteert met het hoofdgebouw."

Verschillende technieken werden toegepast: Ecoboost convectorputradiatoren (3 x meer afgifte met lage temperatuurwater), dakpanelen uit één stuk met de afwerking aan de onderzijde geïntegreerd, hemelwaterrecuperatie, ventilatie type D met warmterecuperatie, een zonneboiler met condenserende cv-ketel, centraal stofzuigsysteem, ... Het project haalt E-peil 40.

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning