Wandel door deze unieke woning gemaakt uit acht zeecontainers

Huizen gebouwd door architect Daniel Morero Flores en zijn collega Sebastian Calero vloeien vaak voort uit de wensen van de opdrachtgever en zijn levenswijze. Dat geldt ook voor deze woning in Zuid-Amerikaanse Pichincha (Ecuador). De bouwheer was als klein kind al zwaar onder de indruk van mechanica en het industriële aspect. Bovendien droomde hij van een duurzame woning. En dat liet hij uitwerken op een spectaculaire manier.

Het architectenduo koos ervoor om een woning te bouwen uit zeecontainers. Zo creëerden ze een industriële look. Maar het is ook een duurzame keuze. Na jaren van gebruik hebben de containers geen enkel nut meer. Door ze om te bouwen tot bewoonbare ruimte, geven de architecten ze een nieuwe functie. 

Foto: Lorena Darquea Schettini  

Strategische plaatsing

De architecten goten een vloer van gepolierd beton waarop ze de containers strategisch plaatsten. Daardoor ontstond er een grote leefruimte, omringd door de stalen constructies. In totaal werden er acht containers gebruikt. Zeven met een lengte van zes meter en eentje met een lengte van twaalf meter.

Elk van de acht containers kreeg een functie toegewezen. Twee dienen tegenwoordig als garage en werkplaats, twee als badkamer, een als keuken met opslagruimte, een andere als dressing en weer een andere als ontspanningsruimte. De container van twaalf meter dient op zijn beurt als bovenverdieping die je bereikt via een ladder of een lift.

 

 

Verbonden met de omgeving

De containerwoning ligt in een groene omgeving, afgesloten van de stad. Door te werken met grote ramen valt er veel daglicht binnen. Op deze manier proberen de architecten de drempel tussen binnen en buiten zo laag mogelijk te houden. 

De containers zelf werden niet geverfd, maar behielden hun oorspronkelijke kleur. Ook de oneffenheden lieten ze zichtbaar. Het maakt namelijk deel uit van hun oorsprong. Voor de rest werkten de architecten veel met hout. Dat geeft het geheel een warme toets. 

Zelfgemaakte mechanische constructies

Met zo'n 123,55 m² beschikt de bouwheer over een ruime bewoonbare oppervlakte. Die vulde hij in met in het midden een centrale leefruimte waarop de keuken uitkijkt. Daarnaast beschikt hij over een garage met werkplaats, ontspanningsruimte, bovenverdieping, twee badkamers en maar liefst drie slaapkamers. Beide badkamers zijn steeds voorzien een toilet, douche en lavabo. 

Een van de badkamers heeft ook een verborgen bad. De bouwheer ontwierp zelf een mechanisme waardoor het bad verstopt zit onder de vloer. Maar hij heeft meer technische snufjes achter de hand. Zo installeerde hij zelf de lift om naar de bovenverdieping te gaan en een soort zonnescherm om de slaapkamers te verduisteren. En dat geeft net dat tikkeltje extra aan zijn unieke en industriële woning.

 

Breng je graag een virtueel bezoekje aan de woning? Dat kan je hieronder in 3D! Bezoek zowel het gelijkvloers als de bovenverdieping.

 

 

Bron: Archdaily.com

Hyboma

Hyboma
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning