Stap 1: budget en verzekeringen

Je droomt van een eigen huis, maar je hebt geen flauw idee of dit haalbaar is? Dan is het tijd om je financiële situatie in kaart te brengen en af te stemmen op je eigen wensen. Pas als je hier een goed beeld van hebt, kan je concrete stappen zetten. Hoe ga je te werk?

Het belang van een eigen inbreng groeit bij de aanvraag van een lening. Sparen is dus een must.

Hoeveel euro kan je maandelijks missen, enkel en alleen om te ‘wonen’? Bereken vóór je bouwt.

Foto: BNP Paribas Fortis  

Bankshoppen: een lening aangaan, is een kwestie van onderhandelen en nog eens onderhandelen.

Foto: BNP Paribas Fortis  

Bouwen is investeren en financiële risico's nemen. Maak dus vóór de start van je bouw de nodige verzekeringen in orde.

Sparen voor eigen inbreng

Een spaarpot is heel belangrijk wanneer je van plan bent om te bouwen. Hoezo, je kan toch lenen? Ja, maar het belang van eigen inbreng groeit. Vroeger kon je nog een bedrag lenen dat 100 % gelijk staat aan de totale kostprijs van je toekomstige woning. Vandaag de dag vragen banken ongeveer 20 % (van de totale kostprijs) aan eigen middelen.

Met een eigen inbreng zijn banken ook sneller bereid je een lening toe te staan. Begin dus op tijd je spaarpot te spijzen. Banken helpen je hiermee door speciale spaar(verzekering)formules aan te bieden, al dan niet met fiscale voordelen. Op voorhand sparen loont dus dubbel.

Bepaal je maximale woonbudget

Hoeveel euro kan je maandelijks missen, enkel en alleen om te ‘wonen’? Tel je maandelijkse huurlasten en het bedrag dat je maandelijks spaart bij elkaar op. Dat is het maximale bedrag dat je maandelijks aan een hypothecaire lening zou mogen uitgeven, met behoud van je huidige levensstandaard.

Ook de bank houdt zich aan limieten zodat je lening niet te zwaar wordt. Zo hanteren ze de 33 %-regel die zegt dat je maar een derde van het totale (gezamenlijke) netto-inkomen aan leningen mag uitgeven. Hiertoe behoren ook bestaande leningen zoals een autolening.

Hoeveel kan je lenen?

Je weet nu welk bedrag je maandelijks aan een hypothecaire lening kan spenderen. De bank kan je nu ook al een berekening voorleggen van het totaalbedrag dat je kan lenen. Dan weet je ongeveer wat de maximumkostprijs van je droomhuis mag zijn.

Je kan dit ook laten doen na opmaak van de plannen en nadat je een raming kreeg van je architect. Maar als je dit doet ervóór doet, kan je jezelf een eventuele ontgoocheling besparen.

Is je bouwkost betaalbaar?

Heb je graag een realistisch beeld van het prijskaartje van je toekomstige woning, nog voor je naar de bank en de architect stapt? Dat kan! Bereken met onze tool ‘Bereken kostprijs nieuwbouw’ de gemiddelde bouwprijs in functie van jouw type woning en de oppervlakte ervan en kijk of dit voor jou haalbaar is.

Bouw een buffer in

Je kan op twee manieren een veiligheidsmarge inbouwen: met gespaard kapitaal en door voldoende te lenen. Je allerlaatste euro uitgeven aan eigen inbreng is geen goed idee. Hou wat spaargeld aan de kant voor onverwachte kosten (die er bijna altijd zijn). Let er ook op dat je voldoende leent, zodat je niet te krap komt te zitten wanneer je sommige dingen toch anders moet aanpakken dan verwacht. 

Nog vragen over je budget? Benieuwd naar de grootste kosten van een nieuwbouw? Dan kan onze rubriek 'budget' je zeker helpen. 

Bankshopper

Nu je goed weet wat kan en wat niet, is het tijd om naar de bank te gaan. Of zeg maar banken. Want een lening aangaan, is een kwestie van onderhandelen en nog eens onderhandelen. Je huisbank is niet vanzelfsprekend de goedkoopste.

Vraag een leningvoorstel en vergelijk het met andere voorstellen. Hou ook rekening met de extra kosten die aan de hypotheek verbonden zijn en het risico dat samenhangt met een variabele rentevoet. Bereid je goed voor zodat je zeker weet dat jullie op dezelfde lijn zitten.

Zeker verzekerd

Wie bouwt, investeert veel en neemt in zekere zin altijd een financieel risico. Daarom moet je voor de start van de bouw je verzekeringen in orde maken. Wat als de aannemer er een zootje van maakt, je woning op in vlammen opgaat, of als jij of je partner plots overlijdt? Zonder een goede verzekering sta je op zulke rampmomenten in de kou. In onze rubriek verzekeringen vind je een overzicht van verzekeringsoplossingen op maat.

Je hebt nu een duidelijk beeld van je budget en je mogelijkheden. Tijd voor stap 2: je bouwgrond. Wat bepaalt je keuze en waar moet je zeker rekening mee houden? 

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan

Verstandig Bouwen

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan