Stap 8: Tuin aanleggen

Als het budget er is, kan je een tuinarchitect inhuren om je droomtuin vorm te geven.

Foto: Wienerberger kleiklinkers  

Je tuin staat of valt met de ondergrond. Tot op een diepte van 30-40 cm moet alles in orde zijn.

Foto: Betafence Belgium NV  

Een mooie tuin is na de bouwwerken de kers op de taart. Maar wel geen evidente kers, want je moet er maar zin in hebben nadat je vele uren hebt geïnvesteerd in de bouw van je woning. En dan hebben we het nog niet over het budget dat nagenoeg helemaal opgeslorpt is door je bakstenen. Hoe ga je te werk als je toch nog iets van je tuin wil maken?

Omheining?

Indien mogelijk, voorzie zeker nog wat budget om je tuin te omheinen. Zeker wanneer je huisdieren of kinderen hebt, is een omheining niet weg te denken. Bijkomend gevolg is dat je tuin eerst al helemaal opgehoogd moet zijn. Financieel allesbehalve aangenaam na een bouwavontuur vol grote kosten.

Staat er nog geen omheining tussen jou en je buren? Overleg dan al eens tijdens je bouwwerken om eventuele misverstanden achteraf te vermijden.

Bodem herstellen

Je tuin staat of valt met de ondergrond. Zeker de eerste 30-40 cm moet in orde zijn. Het puin moet weg en de grond moet luchtig genoeg zijn. Tijdens de bouwwerken hebben wellicht vrachtwagens en graafmachines over de grond gereden, waardoor die samengedrukt werd.

Maak, eventueel met een freesmachine, de grond weer los om bodemleven te creëren. Wacht met het aanleggen van paden of een terras als je opvulgrond gebruikt. Anders riskeer je verzakkingen. De plantenkeuze hangt in grote mate af van de grondsoort. Voor meer informatie over hoe je de grond kan herstellen, kan je doorklikken naar de klus Grond verbeteren.

Gras als tijdelijke oplossing

Je tuin laten aanleggen kost geld en is voor de meeste bouwers niet meteen aan de orde. Om toch van je tuin te kunnen genieten, kan je overwegen om voorlopig al gras te zaaien. Dit vraagt weinig onderhoud en is niet duur. Onze klus Gras zaaien kan je hierbij zeker helpen.

Tuinaanleg laten verzorgen?

Heb je de centen, dan is aankloppen bij een tuinspecialist de snelste weg naar een perfecte tuin. Samen met jou bepaalt een tuinarchitect wat er allemaal moet gebeuren. Aan de hand van bodemstalen achterhaalt de tuinfirma dan of bodemoptimalisatie nodig is. Indien nodig zal de bodem eerst hersteld worden. Bedenk wel dat wanneer je tuin nog totaal niet in orde is, zoals dat na een nieuwbouwproject het geval is, de aanleg door een gespecialiseerde firma geen goedkope oplossing is.

Voor meer informatie over de aanleg van je tuin kan je terecht in onze rubriek Tuinaanleg.

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan

Verstandig Bouwen

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan