Hoeveel kost een nieuwbouw?

Hoeveel kost een nieuwbouw? Een vraag die moeilijk te beantwoorden is: want er spelen veel factoren mee. Wij proberen je een leidraad te bieden.

Neus eens rond

Informeer je via alle mogelijke kanalen over nieuwbouwprijzen. Probeer je een realistisch beeld te vormen over wat je kan krijgen voor je centen.

Foto: Blavier  

1.400 à 1.500 euro per gebouwde vierkante meter is een vaak gehanteerde richtprijs. In dat bedrag zit het hele plaatje: materiaalkosten, werkuren, het ereloon van je architect en de btw.

Foto: Bostoen  

Een goed idee is om eens rond te neuzen op het internet, tijdschriften en bouwbeurzen om een idee te vormen hoeveel een soortgelijke woning kost. Hou er in dat geval rekening mee dat het ene bedrag het andere niet is.

Praat je over hetzelfde?

Wat we daar mee bedoelen? Dat andere bouwheren, websites en magazines het vaak niet over hetzelfde hebben als ze een bepaalde prijs op een nieuwbouw plakken. Soms gaat het louter om de bouwkost: de som van materialen en werkuren. Andere rekenen de kosten van de architect er niet bij, anderen weer wel. Kijk dus zeker na waar het vermelde bedrag precies voor staat. Alleen zo kan je je een goed idee vormen.

Reken per vierkante meter

Om een idee te krijgen van de prijs van je toekomstige woning, kan je rekenen met een prijs per vierkante meter. De richtprijs die in dat opzicht vaak opduikt, is er een vanaf 1.400 à 1.500 euro per vierkante meter, afhankelijk van het soort bebouwing (gesloten, halfopen, open). Dat is inclusief btw én architectkosten.

Wat is haalbaar?

Met die richtprijs kan je nagaan wat je voor jouw centen mag verwachten. Voor een bouwbudget van 250.000 euro mag je aannemen dat een bruto (buitenmuren inclusief) woonoppervlakte van 185 m² haalbaar is. Als je echter een huis van 250 m² in gedachte had, wordt het al moeilijker.

Richtprijs is niet heilig

Let wel: 'moeilijker', maar niet op voorhand uitgesloten. Je kan de prijs drukken door bijvoorbeeld te kiezen voor een rudimentaire afwerking, enkele kamers onafgewerkt te laten of zelf de handen uit de mouwen te steken.

Raadpleeg een architect

Het voorgaande cijfermateriaal is een goede leidraad, maar de enige die je met zekerheid kan zeggen of jouw woning financieel haalbaar is, is een architect of sleutel-op-de-deurbedrijf. Zodra je al een goed idee hebt waar je naartoe wil, met je toekomstige woning, spring je dan ook eens best bij hen binnen voor een scan van je plannen.

Bereken het makkelijk zelf

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Producten

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Dewaele Woningbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?