Waar bespaar je het meest op door zelf te (ver)bouwen?

Bouwen of renoveren vergt een enorme financiële inspanning. Elke gewonnen euro is dus welkom. Maar op welke posten kan je het meest besparen door zelf het heft in handen te nemen? En waar laat je alles best over aan een specialist?

Help je aannemer

Door je aannemer te helpen, bespaar je op werkuren.

Foto: Easykit  

Voor een idee van de plaatsingskost doe je de prijs van de toestellen maal 2,5. Heb je voor 5.000 euro toestellen, dan kost je badkamer minstens 12.500 euro.

Foto: Selfmatic  

Heel wat firma's zetten ook in op zelfbouwpakketten.

Foto: Easykit  

Maar een klein deel van de (ver)bouwers doet echt alles zelf. Maar ook door je aannemer te helpen, bespaar je op werkuren. Hoe? Door bijvoorbeeld gevelstenen aan te brengen of stenen uit verschillende pakketten te mengen, stellingen te plaatsen, elektriciteitssleuven uit te slijpen, voegen uit te krabben, enzovoort. Er bestaan heel wat taken die je zelf vlug onder de knie hebt en waarbij je weinig mis kan doen. Misschien vind je er hier al heel wat terug?

Over het algemeen geldt: hoe arbeidsintensiever de werken, hoe groter de winst als je het zelf doet. Het metselwerk is zo’n kostenpost, terwijl de plaatsingskost van ramen nog geen 10 procent uitmaakt. Dat laat je best gewoon over aan je raambedrijf.

Opgelet: maak wel duidelijke afspraken met je aannemer. Zorg dat hij er rekening mee houdt in de offerte en denk aan een verzekering.

Technieken: bespaar meer dan 20.000 euro

Door de strengere eisen voor nieuwbouw en renovatie neemt de bouwkost jaar na jaar toe. Dat beseffen ook heel wat firma’s die de afgelopen jaren volop inzetten op zelfbouwpakketten. Dit zijn pakketten op maat waarmee je zelf verwarming, sanitair, elektriciteit en ventilatie kan installeren, inclusief opstart en controle door een specialist.

Zo win je twee keer: je bespaart op plaatsingskosten en bent toch zeker van de kwaliteit. Als je alle technieken zelf installeert, bespaar je tot 50 % of makkelijk 20.000 euro.

Afwerking: volg je interesses

Voor de afwerking wegen vooral materiaalkeuzes door. Kies je eenvoudige tegels of natuursteen? Grote tegels zijn niet alleen duurder in aankoop, ook qua plaatsing. En de badkamer, betegel je die volledig of alleen de douchewand?

Ook hier geldt: hoe meer werkuren, hoe meer je kan besparen. Voor een idee van de plaatsingskost doe je de prijs van de toestellen maal 2,5. Heb je voor 5.000 euro toestellen, dan kost je badkamer minstens 12.500 euro. Je bespaart 7.500 euro door het zelf te doen. Besef wel dat je het werk van een vakman meestal niet van de eerste keer evenaart.

Volg je interesses. Werk je graag met hout, maak dan je eigen meubels. Doe je liever grover werk, leg dan je terras aan. Overweeg een avondopleiding, bijvoorbeeld voor vloer- en tegelwerken.

Bespaar tot 70 procent met ruwbouw

Ruwbouw en afwerking zijn elk goed voor ongeveer 50 procent van de bouwkost. Tenzij je kiest voor een heel basic afwerking of juist een heel goed geïsoleerde en luchtdichte bouwschil. Dan loopt de kost op tot 60 à 70 procent. Met andere woorden: hier valt heel wat te besparen.

Zoek daarom een architect die open staat voor je plannen en kies voor een bouwsysteem waarvoor minder vakkennis nodig is. Dragende muren uit cellenbeton kan je bijvoorbeeld makkelijker zelf opbouwen, eventueel na een korte opleiding ter plaatse bij de fabrikant.

Wees wel niet overenthousiast: zelf je ruwbouw optrekken blijft iets voor onverschrokken handige harry’s met veel doorzettingsvermogen. Ook steun van de familie is onontbeerlijk. Want een extra handje hulp is altijd welkom. En terwijl jij op de werf staat, heb je niet veel tijd meer over voor andere zaken.

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Dewaele Woningbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?