Goed voorbereid naar je eerste gesprek met een architect

In de zoektocht naar een geschikte architect speelt het eerste gesprek vaak een belangrijke rol in de beslissing of je al dan niet met hem in zee gaat. Maar wat mag je verwachten van zo’n gesprek?En kan je je als bouwheer op één of andere manier voorbereiden? Wij vroegen het aan Basile Graux van Graux & Baeyens Architecten en Stefan Vantilt van Architectenbureau Vantilt-Houben.

Informatie inwinnen

"Als bouwheer is het belangrijk dat je voor jouw project de juiste architect vindt", aldus Graux.

Foto: Graux & Baeyens Architecten  

"We vragen klanten om foto's mee te brengen van dingen die ze mooi vinden of die hen inspireren", vertelt Graux.

Foto: Graux & Baeyens Architecten  

"Breng zoveel mogelijk informatie over je bouwgrond mee", adviseert Vantilt.

Foto: Stefan Vantilt  

"Maak ook duidelijk wat je precies van je architect verwacht", aldus Vantilt.

Foto: Stefan Vantilt  

Via onze dienst Zoek een architect kan je bladeren tussen verschillende projecten. Ideaal als je op zoek bent naar een architect, of gewoon inspiratie wil opdoen voor jouw toekomstige woning.

Foto: Zoek een architect  

"Wij proberen altijd zoveel mogelijk informatie in te winnen", begint Basile Graux van Graux & Baeyens Architecten. "Wie zijn de bouwheren, wat voor mensen zijn het, wat prikkelt hen? We vragen ook altijd of ze op onze website een project hebben gezien dat hen bevalt. Zo krijgen we een zicht op wat hen aanspreekt."

Neuzen in dezelfde richting

"We polsen ook wat zij als bouwheren van ons verwachten en leggen uit wat wij als architecten voor hun project kunnen betekenen. Het is belangrijk dat wij ons kunnen vinden in hun ideeën", aldus Graux. "Ik denk dat er veel architecten zijn die 100 % doen wat de klant van hun vraagt, maar ons bureau heeft een eigen visie en koers. Wij nemen bijgevolg geen projecten aan waar we niet volledig achterstaan. Het is dus belangrijk dat we elkaar daar in vinden. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat het langs twee kanten klikt op menselijke vlak."

Verzoenbare visies?

"Als we merken dat de visies te ver uit elkaar liggen, zullen we daar eerlijk over zijn. We maken de klanten dan duidelijk dat wij waarschijnlijk niet het aangewezen architectenbureau zijn om de woning af te leveren die zij voor ogen hebben. Als bouwheer is het immers belangrijk dat je voor jouw project de juiste architect vindt. Als je van een klassieke bouwstijl houdt, dan zal een ander architectenkantoor vermoedelijk beter je wensen vorm kunnen geven. Het is dus belangrijk dat je er zeker van bent dat iedereen aan hetzelfde zeil trekt. Daarom plannen we soms gerust twee verkennende gesprekken in."

Foto’s meebrengen

"Wij vragen om foto’s mee te brengen van dingen die ze mooi vinden of die hen inspireren. Niet omdat we dan een patchwork maken met al die elementen, maar omdat we willen begrijpen wat hen aanspreekt en waarom. Is het het materiaal dat hen aanspreekt? Of een bepaald soort lichtinval? Aan de hand van die foto’s proberen we een beeld te krijgen van de persoon die tegenover ons zit."

Ereloon en budget

"Ereloon en budget? Dat moet niet per se ter sprake komen tijdens het eerste gesprek. Maar als de bouwheer het onderwerp zelf ter sprake brengt, gaan we hier zeker op in", besluit Graux.

Informatie over de bouwgrond

"Tijdens zo’n eerste gesprek komen verschillende thema’s aan bod", verduidelijkt Stefan Vantilt van Architectenbureau Vantilt-Houben zijn werkwijze. "Als je als bouwheer naar een architect stapt, heb je ofwel een bouwgrond op zak, ofwel heb je er ééntje op het oog. Breng dan ook zoveel mogelijk informatie over die grond mee: ligging, afmetingen, oriëntatie, stedenbouwkundige of verkavelingsvoorschriften, … Dan kan de architect zich een goed beeld vormen van wat er allemaal mogelijk is, hoe er gebouwd kan worden. Want het is de bedoeling dat je de grond optimaal benut."

Hoe energiezuinig?

"Een tweede thema is energiezuinigheid: hoe energiezuinig wil je bouwen en is dat economisch verantwoord? Op lange termijn is energiezuinig of passief bouwen natuurlijk verantwoord, maar het betekent een meerkost. Als Energiebewust Architect en lid van het Passiefhuis Platform zal ik in samenspraak met de bouwheer altijd zo ver mogelijk proberen te gaan qua energieprestaties", aldus Vantilt.

Bouwstijl of -techniek

Moeten de bouwheren ook al een idee hebben over bouwstijl en -techniek? "Dat hoeft niet, maar je hebt even goed klanten die wel al weten welke richting ze uit willen gaan of twijfelen tussen bijvoorbeeld massief en houtskelet. De stijl speelt natuurlijk ook een beetje mee in die keuze, maar daar laat ik de bouwheren volledig vrij in."

Takenpakket aflijnen

"Waar je ook over moet nadenken voor zo’n eerste gesprek is wat je precies van je architect verwacht. Een architect staat natuurlijk in voor het ontwerp, de stedenbouwkundige aanvraag en de controle op de werf, maar je kan het takenpakket ook uitbreiden. Zo kan je vragen of hij bijvoorbeeld extra aandacht wil schenken aan de budgetbeheersing. Maak daar goede afspraken over."

Op zoek naar een architect?

Ben jij op zoek naar een architect? Neem dan zeker een kijkje in onze rubriek Zoek een architect. Dit is een uitgebreide referentiedatabank waar je projecten kan selecteren per provincie en bouwstijl, zowel nieuwbouw als renovatie.

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Voor het eerst in de markt: luchtdicht bouwen met rolluiken en verticale screens

Wilms nv

Voor het eerst in de markt: luchtdicht bouwen met rolluiken en verticale screens

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Build Your Home

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Grond-woning combinaties

Verelst Woningbouw en Renovatie

Grond-woning combinaties

Bezoek inspirerende concept- en kijkwoningen !

Sibomat NV

Bezoek inspirerende concept- en kijkwoningen !

Familiebedrijf met ervaring

Splendid woningbouw

Familiebedrijf met ervaring