Het favoriete grondplan van: Egide Meertens

Wat is jouw meest favoriete grondplan? En waarom? Die vragen legde Livios voor aan architect Egide Meertens. Na een jarenlange carrière allesbehalve een makkelijke keuze. Toch is er één ontwerp dat er voor hem uitspringt: een nieuwbouwwoning in Bocholt die perfect inspeelt op de problematiek van de verdichting.

Het gekozen ontwerp

Architect Egide Meertens

Foto: Egide Meertens  

“Om de zoekopdracht wat te beperken, vertrok ik met als uitgangspunt de problematiek van het verdicht wonen”, vertelt Egide Meertens. “Vandaag wordt de typisch Vlaamse verkaveling terecht in vraag gesteld. We zijn ervan bewust dat we niet verspillend moeten omgaan met inname en gebruik van gronden.”

Maximale privacy

Co-housing, meergezinswonen, gemeenschappelijk maken van bepaalde functies (bv. leefruimte, keuken, …) winnen volgens Egide aan terrein. “Maar mensen willen toch nog vaak beschikken over een eigen woning en tuin. Daarom koos ik voor een project dat inspeelt op de verdichting, en dit toch binnen een typische verkaveling waarbij er op een maximale manier wordt ingespeeld op de privacy van de bewoners.”

Het grondplan

In dit project in Bocholt speelt Egide Meertens met binnen- en buitenruimtes. De woning en perceelsgrens zijn op een creatieve manier met elkaar verbonden. Open- en geslotenheid tekenen heel sterk het symmetrisch grondplan van de woning. 

"De symmetrische opbouw van de verdieping is doorbroken op het gelijkvloers, waardoor er een andere beleving wordt gecreëerd", legt Egide uit. "De keuken bevindt zich centraal in de ruimte. Vanuit deze plaats is er een overzicht naar de naastliggende eetruimte, een doorzicht naar de zitruimte en een rechtstreeks zicht naar de achterliggende tuin. Zonder een te grote openheid. De berging verdwijnt achter de keuken in een kastenwand."

Verbinding tussen binnen en buiten

Foto: Egide Meertens Plus Architecten  

Tussen de eet- en zitruimte vormt een meubelstuk een semitransparante scheiding. De zitruimte heeft geen verbinding met de tuin, maar wel met de naastliggende patio’s. Het doorlopend glasvlak verbindt binnen en buiten. Een vide doet dit voor beneden en boven. 

De patio’s op de verdieping sluiten inkijk vanuit de omgeving uit en halen maximaal licht in de woning binnen. Ondanks de compactheid van de woning zijn er 4 kamers voorzien. Twee patio’s bieden ruime lichtinval naar de kamers. Centraal bevindt zich de badkamer. Om het ruimtelijke effect te versterken, zijn de kamers niet afgesloten door deuren.

Bekijk je graag alle grondplannen in detail? Klik dan hier voor de gevels, de inplanting, niveau 0, niveau 1 en een doorsnede van de woning.

De afgewerkte woning

De gevel

Een ruwe handvormbaksteen geeft karakter aan de woning. Door slim om te springen met de beschikbare ruimte genieten de bewoners van patio’s en een terras. In een verkaveling is privacy erg belangrijk. Daarom is de woning ommuurd. De binnenzijde van de tuinmuren is in beton uitgevoerd, wat in contrast staat met het gevelmetselwerk aan de buitenzijde en de gebouwschil op het gelijkvloers met beglazing en gevelbekleding. Openingen hier en daar in de muuromheining doorbreken een burchtgevoel. 

Het interieur 

Het toepassen van warme accenten door materiaalgebruik is doorgetrokken in het interieurontwerp. Patio’s scheppen sfeer in de slaapkamers en bureauruimtes op de verdieping.

 

 

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Coeck nv

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Bouwmaterialen

Gamma België

Bouwmaterialen

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Sibomat NV

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond