Lage rentes: "Te vlugge keuzes, te weinig advies"

De hypothecaire rentes blijven op een historisch laag punt staan. En dat trekt heel wat (ver)bouwers aan. Zij willen natuurlijk zo vlug mogelijk mee profiteren van de goede deals. Maar dat leidt niet altijd tot de juiste beslissingen, klinkt het bij Reynaers Aluminium.

Ruim 60 % van alle ondervraagden is zich bewust van de complexiteit van bouwen of verbouwen. Toch wil één op de drie het allemaal wat vlugger zien gaan. En dat kan leiden tot problemen later in het project.

De Belg is nog altijd een doe-het-zelver. Minder dan 20 % houdt zijn handen helemaal af van zijn eigen bouwproject.

Foto: Easykit  

Uit een studie van de ramenfabrikant blijkt dat de helft van de (ver)bouwers zich te weinig laten adviseren door experts ter zake. Daardoor kunnen ze ook minder goed plannen. Ze winnen misschien wel tijd, maar dat kan uiteindelijk leiden tot hogere en onnodige kosten.

1 op 3 voert tempo op

Ruim 60 % van alle ondervraagden is zich bewust van de complexiteit van bouwen of verbouwen. Toch wil één op de drie het allemaal wat vlugger zien gaan. Om toch maar te kunnen profiteren van de uitstekende rentevoeten.

En dat ten nadele van een portie goed advies. Zo gaf 41 % aan dat ze zelfs nergens expertise inwonnen bij het kiezen tussen nieuw- of verbouwen. Zij die dat wel deden, trokken vooral naar familie en vrienden, voordat ze naar een bank of architect stapten.

Grootste redenen om op automatische piloot te gaan? Ofwel vinden ze geen tijd, ofwel weten ze gewoonweg niet waar ze terecht kunnen. En dat leidt vaak tot problemen achteraf. Vooral de steeds ingewikkeldere normen rond energie blijken problematisch te zijn eens het bouwproces gestart is.

Belg doet het graag zelf

Ten slotte concludeert Reynaers dat de Belg nog altijd een doe-het-zelver is. Minder dan 20 % houdt zijn handen helemaal af van zijn eigen bouwproject. Bijna de helft van de doe-het-zelvers voeren zelfs complexere werken uit (bv. dak isoleren, elektriciteit leggen, verwarming installeren,...). 

Ook hier doen ze niet altijd heel vaak beroep op een hulplijn. 42 % doen deze werken zelf of met de hulp van vrienden.

 

Bron: Reynaers Aluminium

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Open Wervendag

Build Your Home

Open Wervendag

Gereedschappen

Gamma België

Gereedschappen

Splendid blaast de moderne bouwstijl nieuw leven in

Splendid woningbouw

Splendid blaast de moderne bouwstijl nieuw leven in

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Sibomat NV

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Gratis infosessie bij Ytong

Ytong

Gratis infosessie bij Ytong

Bouw zelf je BEN-woning

Evolution Products

Bouw zelf je BEN-woning