Mijn Huis Mijn Architect: 5 indrukwekkende nieuwbouwprojecten

Bouwers en verbouwers kunnen op zaterdag 25 en zondag 26 september weer tonnen inspiratie opdoen tijdens 'Mijn huis, mijn architect'. In totaal zetten liefst 160 woningen de deuren wagenwijd open voor het grote publiek. Livios licht deze week al een tipje van de sluier en bekijkt vijf nieuwbouwprojecten van dichtbij. Daarnaast zijn de winnaars bekend van de 10 overzichtscatalogi die we mochten wegschenken.

Indrukwekkende massief-passiefwoning - Sint-Rochusstraat, Deurne

Architectenbureau Jan Stranger bvba - Architect Jan Stranger

Deze rijwoning in stedelijk gebied werd opgebouwd volgens het massief-passiefprincipe waarbij de kwaliteiten van een traditionele bouw gecombineerd worden met die van een passiefhuis. Het passiefhuis is dus opgebouwd met traditionele materialen als baksteen, beton en staal. Dit principe zorgt voor een minimale energiefactuur waardoor de woning 'future proof' is.

De woning biedt volgens architect Jan Stranger volgende troeven: extreem luchtdicht, een driedubbele beglazing, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en een Canadese put. De voorgevel is van baksteen die met dunbedmortel verwerkt werd, en de achtergevel met thermo-wood. De serre aan de achtergevel werd voorzien om warmte te vangen.

De woning is door de constructie, indeling en technieken zeer energiezuinig. Zo is de beglazing driedubbel, in de gevels werd gewerkt met 16 cm pur (ter vergelijking: voor de huidige wetgeving volstaat 6 cm pur). Het E-peil van de woning is 30.

Lage energiewoning in zinken jasje - August Ruyssenlaan, Evergem

De Bouwerij - Architecten Lode Vranken en Paul De Mulder

Deze compacte lage energiewoning in houtskelet van architectenbureau De Bouwerij is aan de buitenzijde gedeeltelijk afgewerkt met zink. De bouwheer heeft uitdrukkelijk gevraagd om een woning te ontwerpen als één grote ruimte, met een duidelijke en strakke lijn. Dit ideaal werd gerealiseerd door een strikte interpretatie van de geldende klassieke bouwvoorschriften, een kroonlijshoogte van 3 m en een dakhelling tussen 25° en 60° met een maximum van 50 % plat dak.

De woning heeft een optimale zuidoriëntatie en een balansventilatie met warmterecuperatie. De binnenruimte van de woning werd opgevat als een continu doorlopende ruimte die flexibel opgedeeld kan worden door gebruik te maken van schuifwanden en vrijstaande kasten.

De uitgesproken golvende zinksculptuur valt op in de verkaveling en laat zien wat mogelijk is binnen de klassieke stedenbouwkundige regelgeving. Het E-peil van de woning bedraagt 51.

Stijlvolle betonnen doos in uitgegraven helling - Kleine Meur, Langdorp

Set-Office Architects - Filip Cleynen

Set-Office kreeg van een jong gezin de vraag om op een steil hellend perceel, aan de rand van een naaldbos, een moderne lage energiewoning te ontwerpen. Het huis telt twee verdiepingen. De benedenverdieping is uitgegraven in de helling en de zijgevel opent enkel met de vier slaapkamers die uitgeven op een ommuurde buitenruimte.
De bovenverdieping is opgevat als een betonnen doos met een open plan, die zwevend boven een natuurstenen sokkel werd geplaatst. Ondanks haar compromisloze en eigenzinnige vormgeving, zorgen de lay-out van het huis en de zorgvuldig gekozen materialen er voor dat het huis naadloos integreert in zijn omgeving.
Het open plan zorgt voor heldere ruimtes en een boeiende circulatie met verschillende binnentrappen. Doorheen het hele project is er gewerkt met de relatie tussen binnen- en buitenruimte, wat voor verrassende zichten zorgt. Door de manier waarop de woning in het terrein geïntegreerd is, was het mogelijk om de leefruimtes aan de zuid- en westgevel volledig open te maken naar de tuin toe. De dakoversteek vormt hier een constructieve zonwering, die ook het overdekte terras vormgeeft. Door de benedenverdieping in de helling uit te graven, maakt het geheel een compacte indruk, ondanks het uitgebreide programma.

Gebruikte materialen

De gebruikte gevelmaterialen zorgen voor een interessante detaillering: de gladde betonpanelen contrasteren mooi met de grillige en genuanceerde natuursteen. De betonpanelen hebben een zeer groot formaat, waardoor de bovenverdieping als een zwevend massief overkomt. Ook binnen werd er geopteerd voor natuurlijke en eerlijke afwerkingsmaterialen. Gepolierd beton, houten vloeren in lork en grootformaat leistenen tegels zorgen voor een mooie afwisseling.

K30

Dankzij de inerte betonmassa, het gesloten ventilatiesysteem D met warmterecuperatie, de driedubbele beglazing, de warmtepomp en de hoog rendementsisolatie, voldoet de woning aan de normen van een lage energiewoning. Het huis is een lage energiewoning en toont met de behaalde K30/E59 waarden aan dat vooruitstrevende architectuur, een hoog afwerkingsniveau en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan en hun eigen unieke expressie vormen.

Magische betonnen bunker - Kapellestraat, Glabbeek

Architectenbureau Vanderperren bvba - Jos & Gorik Vanderperren

De woning is volledig uit beton vervaardigd, zowel binnen als buiten. De wanden (binnen & buiten), vloeren bestaan uit zwarte gepolierde beton (gelijkvloers & terras), trap, zolderingen (predallen). Enkel de vloer van de bovenverdieping is een PU-gietvloer. Er is gekozen voor dubbelwandige geïsoleerde betonpanelen. Deze worden normaal nog voorzien van een gevelsteen of crepi langs buiten en binnen bezet met pleisterwerk. Dit zijn gladde panelen met het typische aspect / tekening van beton en is zeer mooi an sich. Dit product is geen zichtbeton, maar eigenlijk een 'ruwbouwmateriaal' dat in het zicht is gelaten. Aan de voorzijde maakt het gebouw een gesloten indruk, terwijl de tuinzijde van glas voorzien is. De woning is goed geïsoleerd en voldoet uiteraard aan de huidige EPB-normen door de inerte eigenschappen van beton. Verder is er gekozen voor een hoogrendementsketel en ventilatiesysteem D.

Stijlvolle lage energiewoning - Eikendreef, Loppem

Architectenbureau Mark Van Acker bvba

“Het is een all-in-one woning waar wonen, werken en ontspannen in één glooiing in elkaar vloeien en dit met een maximaal comfort. De grens tussen binnen- en buitenruimte is dun door de grote en vele glaspartijen. De privacy in de woning is echter maximaal door het optrekken van een spouwmuur aan de straatzijde.
De basis van de lage energiewoning is een L-vorm, waarboven een organisch vlak zweeft dat zich plooit volgens de gewenste functies. Aan de binnenzijde van de L-vorm opent de woning zich door middel van grote raampartijen volledig naar de tuin, die de kern is van het perceel. Aan de buitenzijde van de L-vorm is de woning afgesloten van de aanpalende straten met een massieve muur. De specifieke ruimtes en bijhorende functies zijn gedefinieerd en gekarakteriseerd door functionele volumes die onder het organische vlak op de L-vorm zijn geplaatst. Dit resulteert in grote open ruimtes die wel naadloos in elkaar overvloeien, maar toch door hun ligging elk een eigen intimiteit creëren. De woning heeft ook een duurzaam karakter.”

Materialen en technieken

“Structureel bestaat de woning uit 2 delen, met name een traditionele opbouw en een staalstructuur. De traditionele structuur, in het slaapgedeelte en de garage, bestaat uit een goed geïsoleerde spouwmuur met een gelijmde gevelsteen en daarboven voorgespannen gewelven. Op de gewelven is een groendak geplaatst. De leefruimte en de bovenliggende kantoorruimte zijn opgetrokken in een staalstructuur opgevuld met een houten roostering. De glaspartijen bestaan grotendeels uit driedubbele beglazing.”

“Op het vlak van technieken is er een warmtepomp en balansventilatie met warmteterugwinning toegepast. Om de ventilatie optimaal te laten renderen is alles luchtdicht gekleefd en werd er een blowdoortest uitgevoerd. Ook het interieur werd zorgvuldig gedetailleerd. De Franse eiken parketbekleding loopt buiten over in een padoek houten terras. In de leefruimte staat een massieve blok in Corian waarin tal van keuken functies zijn verwerkt. Alle kasten zijn zeer minimalistisch verwerkt in de muren. De deuren aan de slaap- en badkamers zijn grote en hoge schuif- en draaideuren. Zij maken het mogelijk om de ruimtes zowel volledig te openen als af te sluiten van de nachthal. De badkamer is sober, maar ruim. Speciaal aan deze badkamer is het ligbad dat verborgen zit de aanpalende dressingkast en dat, indien gewenst, in de inloopdouche kan geplaatst worden.”

Energie

“Met een K-peil 34 en E41 scoort de woning meer dan behoorlijk. De woning is zeer goed geïsoleerd. De buitenschil van de woning is geïsoleerd met tal van isolatiematerialen waarvan de thermische isolatiewaarde gelijkwaardig is aan een isolatiewaarde van een 16 cm dikke pur-laag.
Barage en kelder werden buiten het verwarmd volume geplaatst. Tussen de garage en de woning werd een extra isolerende binnenwand geplaatst. Ook de wand tussen de inkom en de leef- en de bovenliggende werkruimte is extra geïsoleerd om de bufferwerking van het inkomsas te maximaliseren. Het gebruik van een warmtepomp, de balansventilatie met warmteterugwinning en de luchtdichte afwerking dragen bij tot het energiezuinig karakter van de woning.”

Opgelet! Wil je een of meerdere projecten bezoeken tijdens 'Mijn Huis Mijn Architect', vergeet je dan vooraf niet te registreren via www.mijnhuismijnarchitect.be.

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Coeck nv

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Bouwmaterialen

Gamma België

Bouwmaterialen

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Sibomat NV

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond