Mijn Huis Mijn Architect: twee woningen onder de loep

Vorig weekend stelden heel wat bouwheren de deuren van hun woonst open voor de 12de editie van Mijn Huis, Mijn Architect. Livios liet zich - samen met 26.000 andere geïnteresseerden - rondleiden en hield halt bij een kangoeroewoning in Vorselaar en een staalskeletbouw in Geel.

Kangoeroewoning met contrasten

De voorgevel van de kangoeroewoning is een afgesloten geheel.

Foto: Mijn Huis Mijn Architect  

Maar de achterzijde is met terrassen en glaspartijen volledig opengetrokken naar buiten.

Foto: Mijn Huis Mijn Architect  

De achterzijde van de staalskeletwoning. Het gelijkvloers bestaat bijna volledig uit glas.

Foto: Mijn Huis Mijn Architect  

Een patio is een goede oplossing om toch licht binnen te halen op kelderniveau.

Foto: Mijn Huis Mijn Architect  

De kangoeroewoning presenteert zich naar de straatkant toe als een wit en strak afgesloten geheel, met slechts één raamuitsparing in de linkerbovenhoek. Dat gesloten karakter staat echter in schril contrast met de grote leefruimtes en de achterzijde van het huis, dat gedomineerd wordt door grote glaspartijen.

Architect Anja Vissers verduidelijkt het concept. "De bouwheer wou een woning met een hedendaagse vormgeving waarvan het gelijkvloers op maat was van een ouder die niet langer zelfstandig kan wonen." Die tweede wens vertaalt zich in een aparte keuken, een grote leefruimte en heel wat schuifdeuren aangepast aan een rolstoelgebruiker.

Prachtig uitzicht

De trap in de gemeenschappelijke inkomhal leidt naar de leefzone van de bouwheer. Wat meteen opvalt zijn de ingebouwde kasten in de bovenhal. De leefruimte bestaat uit een open keuken en een living. Dé blikvanger is echter het prachtige uitzicht op de tuin en de achterliggende velden. Genieten van dat uitzicht kan ook op één van de vele terrassen, verspreid over het hele project.

De verwarming gebeurt via een door een warmtepomp aangedreven vloerverwarming. Sanitair warm water wordt geproduceerd met een zonneboilersysteem. Voor de ventilatie is gekozen voor een systeem D.

Licht staalskelet zorgt voor licht

Bij de halfopen staalskeletwoning in Geel springt vanop de straat het glazen gelijkvloers in het oog. Pas als je dichter komt, legt het huis nog een geheim bloot: een kelderverdieping die van licht wordt voorzien door een patio. Ook knap is dat het aangrenzende pand in dezelfde stijl en met dezelfde materialen is opgetrokken, zodat beide woningen één afgerond geheel vormen.

"Het gelijkvloers doet dienst als keuken en leefkamer", aldus bouwheer en architect Koen Dergent. "In de kelderverdieping hebben we de badkamer en slaapkamers ondergebracht. De bureau en living bevinden zich op de bovenverdieping."

Rond om rond beglaasd

De stalen structuur geeft het geheel een lichte indruk en schept de mogelijkheid om met heel veel raamoppervlakte te werken. Het gelijkvloers is dan ook rond om rond beglaasd. Om oververhitting tegen te gaan is er een airco geplaatst en volgen er binnenkort ook buitenscreens.

Op de eerste verdieping is een minipatio de eyecatcher. Het voorziet de verdieping enerzijds van zonlicht en dient anderzijds als glazen afscheiding tussen bureau en living. Om éénvormigheid te creëren op de drie niveaus, duiken steeds dezelfde materialen en kleuren op. De gevel is bedekt met zink.

De verwarming gebeurt met een gesloten gascondensatieketel via vloerverwarming en convectoren. De balansventilatie is weggewerkt in de kasten, die op het gelijkvloers ook de ruimte indelen.

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan

Verstandig Bouwen

Bouwen of renoveren? Vraag je gratis bouw- en renovatieboek aan

Atlas & Nelskamp dakpannen

SVK

Atlas & Nelskamp dakpannen

Gereedschappen

Gamma België

Gereedschappen

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Sibomat NV

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Build Your Home

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Grond-woning combinaties

Verelst Woningbouw en Renovatie

Grond-woning combinaties