Onmiddellijke stop op bouwen in overstromingsgebied?

1.600 hectare Vlaamse bouwgrond mag straks niet meer bebouwd worden, want ze ligt in zeer overstromingsgevoelig gebied. Toch maakt partij Groen zich ongerust over wat er nog in tussentijd kan gebeuren. “Ontwikkelaars zullen druk op gemeenten zetten om nog snel een vergunning te krijgen”, meent Vlaams parlementslid Ingrid Pira.

In 2016 kende de overheid nog 26 bouwvergunningen goed in gebieden met groot risico op overstromingen. In 2015 waren er dat maar negen.

Foto: Milieuboot.be  

“Ontwikkelaars zullen druk op gemeenten zetten om nog snel een vergunning te krijgen”, meent Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen).

Drie keer zoveel huizen in gevarenzone

De vrees van Pira komt er nadat haar partij vaststelde dat het aantal bouwvergunningen stijgt in afwachting van een kaart die de probleemgebieden moet aanduiden. Groen vraagt daarom een onmiddellijke stop op bouwen in deze overstromingsgevoelige gebieden. “Er wordt daar nog steeds gebouwd. Dit kan niet langer. Het verpest de ruimtelijke ordening en de kopers van die verkavelingen staan om de zoveel tijd met hun voeten in het water.”

In 2016 kende de overheid nog 26 bouwvergunningen goed in gebieden met groot risico op overstromingen. In 2015 waren er dat maar negen. Een bijna-verdrievoudiging dus. Een evolutie die ze bij Groen niet graag zien.

Waar nog op wachten?

Buiten de kaart met daarop de gevarenzones is er ook een regeling nodig voor eigenaars die hun kans verliezen om te bouwen in deze gebieden. Zij krijgen waarschijnlijk een schadevergoeding.

Duurt het dan nog lang voordat de bouwstop definitief een feit is? Volgens Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) zou het verbod er al snel kunnen zijn. Mogelijk zelfs al voor het bouwverlof, over drie maanden, klinkt het. Bijgevolg is ze geen voorstander van een eerdere stop, laat ze weten via haar woordvoerder: “Dat is schieten met een kanon op een mug.”

Nog 12.000 hectare probleemgebied?

Ten slotte wijst Ingrid Pira nog op het feit dat er nog 11.400 hectare signaalgebied bestaat. Dit zijn gronden die als bouwgrond bestempeld zijn, maar in principe ook te dicht bij het water liggen. “Het nieuwe bouwverbod geldt maar voor 1.600 hectare. De Vlaamse regering heeft geoordeeld dat er voor 2.400 hectare van de signaalgebieden dringend maatregelen nodig zijn om bebouwing te voorkomen.”

Volgens Schauvliege mogen niet alle bouwgronden in deze zone over dezelfde kam geschoren worden. “We gaan dat nu onderzoeken.”

Bron: De Morgen

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Coeck nv

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Bouwmaterialen

Gamma België

Bouwmaterialen

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Sibomat NV

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond