Open Wervendag: beleef jouw droomwoning van binnenuit

Tip van de Livios-redactie: nu zondag openen ruim 160 werven in heel België hun deuren. Niet te missen voor kandidaat-bouwers!

In Brecht kijk je binnen in een BEN-woning (E-peil 19) met handels- en zorgfunctie.

Foto: Open Wervendag  

Residentie Alizée in Eeklo is een project van acht actieve appartementen en drie actieve woningen.

Foto: Open Wervendag  

Komende zondag ontdek je in Oudergem een andere houtbouwtechniek, op basis van kruislagenhout of CLT (cross laminated timber).

Foto: Open Wervendag  

Infrastructuurwerken en openbare gebouwen

Open Wervendag is het jaarlijkse initiatief van de Confederatie Bouw. In heel het land zetten kleine en grote werven de deur open: van mega infrastructuurprojecten, zoals de Stevin-hoogspanningspost in Zeebrugge, tot sport- en cultuurcomplexen en complexe renovaties.

Particuliere woningen

Open Wervendag is ook hét moment om te ontdekken welke bouwtechniek bij je past. Met ruim 100 woningen op de affiche heb je keuze genoeg. De Livios-redactie selecteerde drie opmerkelijke werven (vanwege de bouwtechniek of energetische prestaties).

1. Ontdek de troeven van betonbouw

Betonbouw is een minder bekende bouwtechniek. Ideaal dus om tijdens Open Wervendag te ontdekken. In Brecht kijk je binnen in een BEN-woning (E-peil 19) met handels- en zorgfunctie. Het huis is opgebouwd uit prefab betonwanden waardoor spectaculaire overspanningen mogelijk zijn. De wanden zorgen voor een hoge luchtdichtheid en thermische inertie. Resultaat? Een E-peil van 19.

Meer weten over betonbouw? Begin met dit artikel.

2. Dompel je onder in een E-peiltopper

Uiteraard heb je al gehoord van bijna-energieneutraal bouwen. Maar je kan ook ‘energiepositief’ bouwen. Dat bewijst ACO Bouwteam in Eeklo met Residentie Alizée, een project van acht actieve appartementen en drie actieve woningen.

Actief? Dat wil zeggen dat de woningen meer energie opwekken dan ze verbruiken. Dat lees je goed, het E-peil van dit project duikt onder nul. Hoe dat gebeurt? Onder meer met behulp van technieken, zoals geothermie met verticale boringen, bodemwarmtewisselaars, balansventilatie met warmteterugwinning en domotica.

3. Rijwoning op het ritme van de natuur

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van houtskeletbouw? Komende zondag ontdek je in Oudergem een andere houtbouwtechniek, op basis van kruislagenhout of CLT (cross laminated timber). CLT-panelen bestaan uit drie, vijf of zeven haaks op elkaar verlijmde planken. Daarvoor hoef je niet de grootste stamdiameters en hoogste houtkwaliteiten aan te spreken. Dat maakt deze bouwmethode zeer duurzaam.

Laat je inspireren

Alle bovenstaande werven zijn gratis te bezoeken op zondag 7 mei, van 10u tot 17. Benieuwd naar de overige werven bij jou in de buurt? Kijk op Openwervendag.be.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Voor het eerst in de markt: luchtdicht bouwen met rolluiken en verticale screens

Wilms nv

Voor het eerst in de markt: luchtdicht bouwen met rolluiken en verticale screens

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Sibomat NV

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Open Wervendag

Build Your Home

Open Wervendag

Grond-woning combinaties

Verelst Woningbouw en Renovatie

Grond-woning combinaties

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Gereedschappen

Gamma België

Gereedschappen