“Open Wervendag is een bezoek aan onze toekomst”

Op zondag 22 mei stelt de bouwsector naar jaarlijkse traditie zijn werven weer open. Aan deze jubileumeditie van Open Wervendag – de 10e editie wordt het al – neemt zelfs een recordaantal bouwbedrijven deel. Onder het motto ‘Ook zot van de bouw?’ kan je dit jaar maar liefst 203 imposante bouwprojecten bezoeken.

Ongezien en uniek

Het Afrikamuseum in Tervuren is maar één van de vele open werven die je kan gaan bezoeken.

Foto: Open Wervendag  

Voor de 10e editie zetten 203 Belgische werven de hekken open.

Foto: Open Wervendag  

Meer dan ooit ligt de nadruk op investeren in de toekomst.

Foto: Open Wervendag  

De muurschilderingen in het Afrikamuseum in Tervuren ontdekken. De middeleeuwse kelders van het Gentse stadhuis voor het eerst en laatst betreden. Op de nieuwe tribune van het KV Mechelen-stadion staan juichen. De renovatie en restauratie van de landlopersite in Merksplas zien. Een van de 500 nieuwe studentenkoten gaan bekijken bij de Redemptoristen. Of liever even de taalgrens oversteken om een innovatief kantorencomplex te zien verrijzen?

Keuze te over aan werven en projecten: gezinswoningen, schoolcomplexen, zwembaden, historisch erfgoed, waterbouw, zorgcentra, noem maar op. Meer dan ooit ligt de nadruk op investeren in de toekomst. En dat mag je gerust letterlijk nemen.

“Mensen zijn vandaag de dag volop bewust van wat de toekomst vraagt. Iedereen weet waar we in 2020 moeten staan: BEN-woningen, kubuswoningen, de stap naar passief. Maar ook alle opties openhouden om je huis of appartement aan te passen of herin te delen. Investeren in je woning is nodig om de waarde van je woning ook binnen 10, 20 en zelfs 30 jaar te vrijwaren”, zegt Véronique Vanderbruggen van Confederatie Bouw overtuigd. “Ook bij renovaties, waar almaar meer de focus op de totaalaanpak ligt.”

Afstraling van de maatschappij

De verschillende open werven zijn dan ook een weerspiegeling van ons maatschappelijk denken op langere termijn, zegt Vanderbruggen: “De grote projecten volgen deze trend. Kantoorgebouwen worden passiefgebouwen, lokale overheden zetten in op vlotte mobiliteit voor jong en oud, scholen gaan voor extra beleving, en oude sites krijgen een nieuw leven.”

“Hoe multifunctioneler, hoe beter. En het visuele is belangrijker dan ooit. Alles moet mooi zijn, een referentie voor de gemeente of stad.”

“Jeugd warm maken met durf en innovatie”

Dat maakt de zaken natuurlijk vaak heel wat complexer. “Via Open Wervendag willen we dan ook laten zien hoe onze Belgische bouwbedrijven gedurfd en innovatief omgaan met de beperkte grond en met de uitdagingen van morgen.”

“En zo willen we de jongeren van vandaag overtuigen om later te kiezen voor een job in de bouw. Want de bouwwereld van vandaag is nog allesbehalve hetzelfde als pakweg twintig jaar geleden. 3D-printing, bouwinformatiemodellen, machines en toestellen bedienen via computer of apps, virtual reality, het inzetten van drones, … zijn vandaag al helemaal ingeburgerd in de bouw. De nieuwe technieken evolueren razendsnel en de bouwvakker van nu en morgen heeft intelligente handen en is een toptechneut”, besluit Vanderbruggen.

Praktisch:

  • Wanneer: zondag 22 mei 2016, van 10u tot 17u *
  • Vooraf inschrijven is niet nodig *
  • Meer info op www.openwervendag.be

(* Tenzij anders vermeld bij de werfinformatie)

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Atlas & Nelskamp dakpannen

SVK

Atlas & Nelskamp dakpannen

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Verelst Woningbouw en Renovatie

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Bouwmaterialen

Gamma België

Bouwmaterialen

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Build Your Home

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Sibomat NV

Ruwbouw of sleutel op de deur? Kies zelf de afwerking !

Splendid blaast de moderne bouwstijl nieuw leven in

Splendid woningbouw

Splendid blaast de moderne bouwstijl nieuw leven in