Maakte ik fout door hoger plafond te kiezen in casco appartement?

Vraag

Ik kocht onlangs een appartement in Brussel. Alle appartementen in het gebouw werden in casco toestand verkocht en iedereen moet nog werken uitvoeren.

Een van de verplichte werken was het plafond vervangen door een brandremmend plafond. Bij de afbraak merkte ik dat ik nog ruimte had om mijn plafond te verhogen. Ik heb mijn nieuwe plafondhoogte dus hoger geplaatst dan de oude. Ondertussen is het appartement boven mij verkocht. Zij hebben geen research gedaan naar hun vloer en hebben blindelings de makelaar geloofd die hen beloofde dat zij een meter ruimte hadden om hun aflopen in weg te werken. Hun plannen zijn daarop gebaseerd en nu hebben zij te weinig ruimte voor hun afloop (1 cm dalen per lopende meter).

Wie is hier in fout en hoe moet ik dit financieel bekijken? Ik heb geen zin om alle kosten zelf te dragen tenzij dit 100% mijn fout is geweest. Het reglement bepaalt wel dat vloer en plafond een gemeenschappelijk onderdeel vormen. Maar het zegt niets over hoogtes en aanpassingen.

Antwoord

Dit heeft advocate Debbie Melissas van Clabots Advocaten te vertellen over jouw vraag:

"Het plafond en de vloer zijn vermoedelijk gemeenschappelijke delen in het appartementsgebouw, behoudens andersluidende toewijzing in de statuten. Dit wil zeggen dat wanneer er aanpassingen of werken aan moeten gebeuren aan het plafond of vloer, hier eerst een beslissing over dient te worden genomen door de Algemene Vergadering van Mede-eigenaars (de AV), met voorbehoud voor de afwerking. 

Indien één van de mede-eigenaren het plafond van zijn privatieve kavel wenst te verhogen, dient daarvoor met andere woorden eerst goedkeuring voor te worden gevraagd aan de AV. Concreet wil dit zeggen dat dit moet worden voorgelegd op de jaarlijkse AV, of op een BAV (Bijzondere Algemene Vergadering), in de vorm van een agendapunt waarin men tevens om stemming vraagt. 

Wanneer het gaat om werken aan gemeenschappelijke delen, zoals hier dus het geval is, dient dit te worden goedgekeurd met een 3/4e meerderheid. Deze meerderheid zal vanaf 01.01.2019 worden gewijzigd naar een 2/3e meerderheid.

Met de verhoging van het plafond lijkt het erop dat er werken zijn gebeurd aan gemeenschappelijke delen, waarvoor eigenlijk een voorafgaandelijke goedkeuring nodig was van de AV.

Een oplossing zou erin kunnen bestaan dit agendapunt alsnog voor te leggen op de eerstvolgende AV en dan om de regularisatie te vragen."

Producten

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

infobeton.be

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

Open Wervendag

Build Your Home

Open Wervendag

Blijf op de hoogte van nieuws over bouwen en verbouwen

Livios

Blijf op de hoogte van nieuws over bouwen en verbouwen

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Sibomat NV

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Grond-woning combinaties

Verelst Woningbouw en Renovatie

Grond-woning combinaties