Vrouwen klaar om de werf te bestormen

De bouwsector, een mannenwereld? Misschien wel. Voor de meesten is het nog altijd de normaalste zaak ter wereld dat er een man achter de betonmolen staat, of de bakstenen plaatst en metselt. Maar de vrouwen zijn op komst.

Volgens recente cijfers zouden er 143.475 mannen op de werven rondlopen. Tegenover 1.277 vrouwen. Nog geen percent van het totaal dus.

Foto: Aufeminin.com  

Onlangs kwam een studie uit die aantoonde dat de helft van de vrouwen fysiek niet onder moet doen voor 70 % van de mannen.

Foto: Jobboom.com  

Hun aandeel op de bouwwerf blijft tot op de dag wel nog een pak kleiner. Volgens recente cijfers zouden er 143.475 mannen op de werven rondlopen. Tegenover 1.277 vrouwen. Nog geen percent van het totaal dus.

Toch staan steeds meer vrouwen in ons land klaar om de bouwvakkerswereld te verkennen. De wil is er. En dat ziet ook de Confederatie Bouw. Daarom duidden ze onlangs een coach aan die de instroom mee moet begeleiden.

"Moediger en ondernemender"

Verschillende opleidingscentra zien alsmaar meer vrouwen met een hart voor de bouw over de vloer komen. Maar slechts enkelen stoten door tot op de werf.

Jammer, volgens verschillende aannemers die gericht vrouwelijke bouwvakkers aanwerven. Aan toewijding en werkwilligheid ligt het allesbehalve. Noch aan de fysieke krachten. Zo kwam onlangs een studie uit die aantoonde dat de helft van de vrouwen fysiek niet onder moet doen voor 70 % van de mannen.

Nog een argument in het vrouwelijke voordeel: ze zouden zich minder ziek melden dan hun mannelijke collega’s. Het zou niet de eerste aannemer zijn die klaagt dat er opnieuw een werkman thuis blijft met een voetbalblessure.

Iets “beter” in Vlaanderen

Waar in Vlaanderen nog (maar) 1 % van de werfarbeiders een vrouw is, is dat in Wallonië (0,5 %) en Brussel (0,6 %) nog minder.

De voornaamste obstakels zouden de zware fysieke inspanningen en het vuile karakter van het werk zijn.

Coaching

De Confederatie Bouw duidde daarom een vrouwelijke sectorcoach aan. Zij moet vrouwen op de arbeidsmarkt ervan overtuigen dat de bouwsector met de armen open klaar staat voor hen. En dat het niet meer de mannenwereld van weleer is.

Al is er soms nog wel sprake van een machocultuur. Daarmee omgaan is één van de vele uitdagingen. Aan de vrouwen, en hun finesse, om hier meteen komaf mee te maken.
Het is nochtans simpel: de bouwsector heeft bekwame werkkrachten nodig.

En op dat vlak hebben de vrouwelijke kandidaten alle kans om te slagen. De opleidingscentra hopen dan ook dat zij in de nabije toekomst zorgen voor een revolutie op de werf.

Bron : Le Soir

Blavier

Blavier
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Coeck nv

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Bouwen of verbouwen? Vraag je gratis publicaties aan.

Bouwmaterialen

Gamma België

Bouwmaterialen

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Sibomat NV

Koop bouwgrond op een toplocatie !

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond