Zo bestrijd je dodelijke hittegolven van bij je bouwontwerp

De afgelopen tijd haalden we gemakkelijk temperaturen van om en rond de dertig graden. Wetenschappers waarschuwen dat we hier maar best aan wennen als we onze CO2-uitstoot niet drastisch inperken (zie kader). Maar om het zeker voor het onzeker te nemen, wapen je je nieuwbouw of renovatie best tegen de warmte. Vijf niet te missen tips!

Welke richting wijst je woning uit? In veel nieuwbouwwoningen liggen de leefruimtes aan de zuidkant. Warmer in de winter, maar mogelijk te warm in de zomer.

Foto: Build Your Home  

Door met (dak)oversteken te werken, gebruik je de constructie om de zon gericht te weren.

Foto: Duco Ventilation & Sun Control  

Zwaardere materialen zoals beton of kalkzandsteen zorgen dankzij hun hogere inertie voor een betere buffer tegen de warmte.

Foto: Silka  

1. Zorg voor een slim ontwerp

Welke richting wijst je woning uit? In veel nieuwbouwwoningen liggen de leefruimtes aan de zuidkant. Bovendien laten grote raampartijen de zon volop binnen. Handig in de winter om energie te besparen, maar in de zomer loopt je woning een groot risico op oververhitting. Een slim ontwerp maakt hier een enorm verschil. Door te werken met (dak)oversteken creëer je schaduw waar en wanneer nodig. Je architect berekent de juiste afmetingen op basis van de zonnestanden.

2. Pas zonwering toe

Als je constructie niet toelaat om voldoende zon te weren, bestaan er nog andere oplossingen. Voorbeelden hiervan zijn screens, rolluiken en zonneluifels. Ook zij bieden in kleinere of grotere mate weerwerk tegen de binnenvallende zomerzon, afhankelijk van hun samenstelling en kwaliteit.

Daarnaast kan je ook kiezen voor zonwerende beglazing. Deze wordt uitdrukt met de g-waarde of zontoetredingsfactor. Deze ligt tussen 0 en 1. Hoe hoger de g-waarde, hoe meer zonnewarmte het glas doorlaat. Wel opletten voor verschillende glastinten en ongewenste reflecties.

3. Gebruik de natuur

Ook de natuur kan een handje toesteken om de warmste zon slim buiten te houden. Denk bijvoorbeeld aan een doordacht gepositioneerde loofboom. In de winter schijnt de zon door de kale takken, terwijl een weelderige kruin de zon tegenhoudt in de zomer. Hetzelfde geldt voor slim gepositioneerde hagen, zoals de haagbeuk.

4. De ene muur is de andere niet

Ook je (dragende) binnenmuren hebben een impact op je binnenklimaat. Zo vormen zwaardere materialen zoals beton of kalkzandsteen dankzij hun hogere inertie een betere buffer tegen de warmte dan bijvoorbeeld traditionele snelbouwsteen.

5. Isoleer en ventileer

Door goed te isoleren hou je niet alleen de koude buiten. Ook de warmte blijft beter buitenshuis. Maar het blijft belangrijk dat je goed ventileert. Door een ventilatiesysteem met nachtkoeling te gebruiken, breng je de temperatuur eveneens naar beneden tegen het ochtendgloren.

Twee tropisch hete maanden per jaar

Een interessant cijfer wat we je niet willen onthouden. Waar we nu tien dagen per jaar een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C halen, loopt dat tegen 2100 op tot 64 tropische dagen. Dat zijn meer dan twee maanden in een jaar.

Deze verontrustende cijfers komen van Nicole van Lipzig, professor geografie aan de KU Leuven (Het Laatste Nieuws, 21/06/17). Grootste oorzaak: de te hoge CO2-concentratie in onze lucht die de globale temperatuur van onze planeet opdrijft. 

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Open Wervendag

Build Your Home

Open Wervendag

Bouwmaterialen

Gamma België

Bouwmaterialen

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Splendid woningbouw

Een bungalow? Ook iets voor jou!

Grond-woning combinaties

Verelst Woningbouw en Renovatie

Grond-woning combinaties

Stap in onze nieuwbouwappartementen

Bostoen

Stap in onze nieuwbouwappartementen

Voor het eerst in de markt: luchtdicht bouwen met rolluiken en verticale screens

Wilms nv

Voor het eerst in de markt: luchtdicht bouwen met rolluiken en verticale screens