Is je aannemer geregistreerd?

Foto: Livios  

Om te kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief voor verbouwingswerken of van de fiscale premie voor energiezuinige investeringen, moet je in zee gaan met een geregistreerd aannemer. Maar wat houdt zo’n registratie precies in en is een geregistreerd aannemer hetzelfde als een erkend aannemer?

Een geregistreerd aannemer heeft van de overheid een registratienummer gekregen dat hij meestal vermeldt op zijn briefpapier en documenten. Om er zeker van te zijn dat die registratie nog altijd geldt, kan je het registratienummer controleren op ons professionele luik.

Nog een pluspunt van een geregistreerde aannemer is dat je zeker weet dat de onderneming geen fiscale en sociale schulden heeft.

Foto: Bouwmaterialen Verhelst  

Wanneer je woning gedeeltelijk gebruikt wordt voor beroepsdoeleinden, werk je het best met een geregistreerd aannemer. Anders moet je 30 % van elk factuurbedrag inhouden dat je dan moet doorstorten naar de fiscus (15 %) en de RSZ (15 %). Wanneer je in zee gaat met een niet-geregistreerde aannemer, loop je grote financiële risico’s wanneer deze failliet gaat.

Denk er ook aan dat bepaalde premies en het verlaagde btw-tarief van 6 % voor renovaties enkel gelden als je kiest voor een geregistreerde aannemer.

De registratie mag je niet verwarren met de erkenning. De erkenning van een aannemer houdt in dat een officiële instantie, de Erkenningscommissie, zijn financiële draagkracht en technische capaciteiten heeft onderzocht en dat hij hierdoor mag inschrijven op openbare aanbestedingen. Dat is vooral van belang voor aannemers van grote bouwprojecten. Hoe dan ook is het een pluspunt wanneer de aannemer erkend is.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Concrete House

Concrete House
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Betonbouw
Bekijk woning

Producten

In de bres voor de aannemer

Vlaamse Confederatie Bouw

In de bres voor de aannemer

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!

Bostoen

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw