Zich indekken tegen voorafbetalingen aan aannemers

Vraag

Ik ga bouwen en ongetwijfeld zullen veel aannemers de dorpel passeren. Vrienden van me waarschuwden me dat (sommige) aannemers voorschotten vragen óf in schijven laten betalen met als gevolg dat het grootste deel van het ereloon wordt betaald bij plaatsing. Enkel een deel (van de winst?) hoeft men dan later te betalen wanneer alles afgewerkt is. Het probleem lijkt zich vooral na de voorlaatste schijf van de betaling te situeren: de aannemer dient nog enkele punten bij te werken, maar... hij komt soms maanden later. Reden hiervoor is meestal dat hij het grootste deel van zijn ereloon al heeft ontvangen en het haast niet meer opbrengt om de klant te helpen. Kunnen wij een (noemenswaardige) som achterhouden zodat wij toch enige vorm van druk kunnen leggen op die aannemer? Of kunnen wij in het contract een bepaalde eis stellen naar betaling toe? Mijns inziens lijken aannemers hier zeker geen voorstander van en sturen ze ons door naar een collega-concurrent.

Antwoord

Indien een aannemer al 50 procent van de factuurprijs vraagt nog voor hij een bepaald werk heeft aangevat, dan is dit een goede reden om niet met deze aannemer samen te werken. Tenzij de aannemer zich heel wat materiaal dient aan te schaffen (bv. tegels voor een vloer). Maar in dat geval kan je aan de aannemer vragen om het materiaal te laten leveren op de werf, zodat het al in je bezit is.

Het vorderen van grote geldsommen zonder dat je daar iets voor in de plaats krijgt - we hebben het dus niet over het klassieke voorschotje van 10 procent -, is in de meeste gevallen alleszins af te keuren. Het feit dat je je handtekening onder een offerte plaatste, geeft de aannemer voldoende wettelijke zekerheid over het feit dat je zal/moet betalen.

Wettelijk is het echter niet verboden om vooraf grote sommen te vragen. Een aannemer kan perfect legaal een contract opstellen en vragen de volledige factuur te betalen nog voor hij één vinger uitstak. Het is aan jou als bouwer om dwars te gaan liggen en enkel samen te werken met firma's die redelijke betalingstermijnen voorstellen. Firma's die helemaal klantgericht denken, hanteren zelfs de regel: indien u niet 100 % tevreden bent, dan betaalt u ons niks (toch een kleine nuance: natuurlijk betalen de klanten die braaf hun rekeningen vereffenen bij dit soort van bedrijven indirect wel mee de rekening van zij die niet betaalden).

Ga zeker niet met een aannemer in zee indien die je niet op papier kan garanderen dat je 50 % (en liefst veel meer) van de factuur pas dient te betalen bij de uiteindelijke oplevering van de werken. Je kan nog verder gaan en een clausule opnemen waarin staat dat je de laatste 10 % pas een maand na de oplevering betaalt, om zo zeker te zijn van de geleverde kwaliteit. Op deze manier wordt de aannemer ook aangepord om daadwerkelijk topkwaliteit te leveren.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Aannemer

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Stijlvolle pastoriewoningen

Hustings Bouwgroep

Stijlvolle pastoriewoningen

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Verelst Woningbouw en Renovatie

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Open Wervendag

Build Your Home

Open Wervendag

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!

Bostoen

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!