Gebreken opgemerkt na voorlopige oplevering: nog recht op herstelling?

Vraag

De voorlopige oplevering van ons appartement is op 20 november 2015 gebeurd. Op dat moment werden de toen zichtbare gebreken vermeld in het pv. Ondertussen zijn er nog een aantal gebreken aan het licht gekomen. Zoals de beschadiging van de deuren van de badkamer en de WC.

Ik heb al een aantal e-mails verstuurd naar de bouwaannemer. De eerste op 6 december 2015, de volgende op 18 februari 2016, en daarna nog op 19 april 2016, 8 mei 2016, 1 juni 2016 en 26 juni 2016. Ik heb ook telkens een leesbevestiging ontvangen, maar nu schuift hij de schuld is onze schoenen.

Hoe kan ik er nu voor zorgen dat dit gebrek ook hersteld wordt voor de definitieve oplevering? Moet dit met een aangetekend schrijven? Kunnen wij de definitieve oplevering, met bijgaande betaling van de laatste 5 %, weigeren als niet alle herstellingen zijn uitgevoerd?

Antwoord

"Indien de gebreken niet in het pv van voorlopige oplevering vermeld staan en pas nadien worden vastgesteld, wordt het bijzonder moeilijk om deze gebreken nog hersteld te krijgen en/of minwaarde te bekomen", stelt advocaat Mark Huygen.

"Immers, indien het zichtbare gebreken betreft, hadden deze opgemerkt en opgenomen moeten worden in het pv van voorlopige oplevering. Dit pv dekt alle zichtbare gebreken. Enkel indien u kan aantonen dat dit gebrek alsdan nog niet bestond en/of niet op te merken was (bijvoorbeeld door maskering) heeft u mogelijkheid om te laten herstellen."

"U kan zelf uitmaken in welke mate de gebreken zichtbaar dan wel onzichtbaar waren op ogenblik van datum pv voorlopige oplevering. Uw vraagstelling doet alleszins vermoeden dat het om zichtbare gebreken handelt."

Producten

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Vlaamse Confederatie Bouw

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

De voordelen van bouwen op maat

Hyboma

De voordelen van bouwen op maat

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Build Your Home

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Instapklare nieuwbouw appartementen te koop

Groep Huyzentruyt nv

Instapklare nieuwbouw appartementen te koop