Is tuinaannemer aansprakelijk voor loskomende tegels?

Vraag

Hoe lang is de aansprakelijkheid voor de werken uitgevoerd door een tuinaannemer? De tuin (oprit, zwemvijver, terrassen) werd aangelegd in 2008. In de loop van de voorbije jaren werd er vaak contact opgenomen met de tuinaannemer, maar hij reageerde nooit op onze berichten die we hadden ingesproken op zijn antwoordapparaat.

Na allerlei roddels dat hij failliet was en dat hij ziek was en dat hij was gestopt, hadden we geen contact meer opgenomen en repareerden we zelf enkele gebreken aan de tegels en boordsteen rond de zwemvijver.

Toen ik onlangs hoorde dat hij toch nog werkzaam was heb ik contact opgenomen en is het toch gelukt om hem aan de lijn te krijgen en een afspraak te maken. De problemen zijn van allerlei aard. De boordsteen rond de zwemvijver is fout geplaatst waardoor ze loskomen (oversteek 10 cm). De natuursteen tegels werden op het oude terras geplaatst en kwamen in de loop der jaren een voor een los. De tegels rond de zwemvijver zijn verzakt. 

Kan de aannemer aansprakelijk worden gesteld voor deze fouten en/of gebreken en/of voor het verkeerde gebruik van materialen en technieken? En welke wettelijke regelingen dienen genomen te worden in dat geval?

Antwoord

We vroegen het voor je na bij advocaat Peter Henriksen van Elegis:

"De aannemer is aansprakelijk voor gebreken in de door hem uitgevoerde werken. U draagt hiervan echter wel de bewijslast, wat gelet op het tijdsverloop mogelijks niet eenvoudig is. Daarenboven dient een dergelijke vordering te worden ingesteld binnen een redelijke termijn na het ontdekken daarvan. Tot slot dient u rekening te houden met de verjaringstermijn inzake contractuele vorderingen die in casu 10 jaar bedraagt."

Producten

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Verelst Woningbouw en Renovatie

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Stijlvolle pastoriewoningen

Hustings Bouwgroep

Stijlvolle pastoriewoningen

In de bres voor de aannemer

Vlaamse Confederatie Bouw

In de bres voor de aannemer

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Instapklare nieuwbouw appartementen te koop

Groep Huyzentruyt nv

Instapklare nieuwbouw appartementen te koop

De voordelen van bouwen op maat

Hyboma

De voordelen van bouwen op maat