Ramende meetstaat versus facturen van aannemer

Vraag

Wij hebben bij het ondertekenen van ons contract met onze aannemer een ramende meetstaat laten invullen; aan de hand daarvan wilden wij kunnen opvolgen of we binnen ons budget zouden blijven. De eerste facturen die we kregen van onze aannemer, waren nog tamelijk gedetailleerd en zo konden we vergelijken met de meetstaat.

Daarna volgden -zowat voor de helft van ons budget!- nog 5 facturen met slechts 1 lijn: "afwerking en technieken". We hebben alles zo snel mogelijk betaald (ook de facturen waar het woord factuur niet eens op stond) omdat ons was gezegd dat we op het einde van onze verbouwing een stapel definitieve facturen zouden ontvangen. Die detailfacturen vragen we nog steeds, 2 jaar nadat we in ons huis zijn ingetrokken.

De eindfactuur, recentelijk ontvangen (er moesten nog werken worden uitgevoerd), is een pak hoger dan we verwachtten. Onze aannemer weigert om op de meetstaat aan te geven welke bedragen overeenkomen met reeds betaalde facturen. Wij kunnen onmogelijk uitmaken of het hogere bedrag gerechtvaardigd is.

Welke details moeten er op de facturen worden vermeld door de aannemer? Mogen wij hem "verplichten" om een link te leggen naar de ramende meetstaat? Ons project werd gedeeltelijk opgevolgd door onze architect, die zich enkel heeft bezig gehouden met de stabiliteit van de constructie.

Antwoord

In principe dient de aard en omvang van het gefactureerde voldoende te blijken uit de vermeldingen op de factuur. Zo niet kan de factuur haar functie van aanspraakbevestiging tegenover de medecontractant (dat ben jij) niet vervullen.

Als de factuur onvoldoende gespecifieerd is, dien je de factuur te protesteren met opgave van de reden van jouw protest. Ik zou ook uitdrukkelijk vermelden dat je verwacht dat duidelijk wordt aangegeven op welke verschillende onderdelen uit de meetstaat de verschillende facturen betrekking hebben. Je doet dit best aangetekend.

Producten

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Verelst Woningbouw en Renovatie

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

In de bres voor de aannemer

Vlaamse Confederatie Bouw

In de bres voor de aannemer

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen

Hustings Bouwgroep

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen