“Kosten beperken? Breng je bouw op voorhand gedetailleerd in kaart”

In de Architectenschakel leggen we elke week vijf prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect, die vervolgens een collega aanduidt als opvolger. Deze week is het de beurt aan Klaas Vanslembrouck van atelier vík uit Gent. Welke tips heeft hij voor jou?

Foto: atelier vík  

Klaas Vanslembrouck werd geselecteerd als opvolger door architect Karolien Vanmerhaeghe. Lees ook haar vijf vragen!

1. Nieuwbouw of renovatie?

Dat hangt af van de mate waarin de specifieke wensen van de bouwheer en de specifieke eigenschappen van een bestaande structuur met elkaar te verzoenen zijn. Als dat onvoldoende het geval is, zal een renovatie duurder uitvallen dan wanneer er vanaf nul begonnen wordt.

2. Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Bij een geslaagd ontwerp levert het samenvoegen van het specifieke woonpatroon van een opdrachtgever enerzijds en de specifieke eigenschappen van een (bestaande) structuur anderzijds, een coherent en krachtig nieuw ruimtelijk beeld op. Een mooi voorbeeld daarvan is het project in Kuurne waarin we een beenhouwerij ombouwden tot woonhuis voor de eigenaars, nadat ze op pensioen waren gegaan.

3. Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Door voorafgaand aan de bouw alles heel gedetailleerd in kaart te brengen. Bij een verbouwing gaat het dan over de potenties van de bestaande structuur en de mogelijke problemen die kunnen optreden tijdens de renovatie of erna. Dat laat toe om met kleine, goedgekozen interventies een maximaal eindresultaat te verkrijgen.

4. Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Bij de budgettering onvoldoende gedetailleerd de interieurafwerking mee opnemen, waardoor je aan het einde van het project te veel compromissen moet sluiten op zaken die uiteindelijk zichtbaar blijven.

5. Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Maak een gedetailleerd kostenbestek op, waarin je niet enkel rekening houdt met de ruwbouw maar ook met de afwerking.

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw