“Renoveer doordacht: met lap-en-tapwerk los je een probleem niet op”

In de Architectenschakel leggen we vijf prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect, die vervolgens een collega aanduidt als opvolger. Deze week is het de beurt aan Simon Anckaert en Lore Crabbé van Silo Architectuuratelier uit Oostduinkerke.

Silo Architectuuratelier werd geselecteerd als opvolger door Buro Basiel.

1. Nieuwbouw of renovatie?

Als een woning een bepaalde ziel of potentieel heeft, lijkt ons een renovatie de juiste keuze. Wij zoeken naar een ontwerp waarbij de ziel van de woning behouden blijft en waarbij het potentieel versterkt wordt. Onze keuze gaat uit naar een doordachte en grondige renovatie of verbouwing want met lap-en-tap-werk los je het probleem niet op.
Evengoed staan we open voor nieuwbouwprojecten. In bepaalde situaties moet je er mensen op kunnen wijzen dat nieuwbouw een betere keuze is dan renovatie.

2. Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Een ontwerp is geslaagd wanneer verschillende lagen, zoals ruimtelijkheid, creativiteit, materialiteit, duurzaamheid en functionaliteit, samen komen tot een coherent geheel.

Woning CV is daar een mooi voorbeeld van. De uitbreiding bij een dokterspraktijk wordt gekenmerkt door een grote glaspartij waarachter zich de verschillende slaapkamers bevinden. Aan de andere zijde torent de badkamer boven de bungalow uit.
Binnenin verbindt een centrale trap de verschillende niveaus met elkaar en zorgt voor leuke en onverwachte doorzichten. De donkere houten vloer en de houten stijlen van de ramen zorgen voor een warm gevoel.

3. Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Zorg ervoor dat alle beslissingen zijn genomen vooraleer de werf start. Dit kan natuurlijk enkel met een goed onderbouwd uitvoeringsdossier. Daarom raden wij aan om niet te besparen op een architect. Een goeie architect doet de nodige voorbereidingen waardoor alle (verborgen) problemen naar boven komen nog voor de werf start. Op die manier kunnen keuzes afgetoetst worden ten opzichte van de kosten. Aanpassingen tijdens de werken leiden alleen maar tot problemen en meerkosten.

De extra centen die je uitgeeft aan een architect spaar je meer dan zeker uit tijdens de werffase.

4. Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Begin niet aan je verbouwing vooraleer je samen met een architect grondig hebt nagedacht over je wensen, je budget, de stijl van je woning …

5. Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Kies een architect die op dezelfde golflengte zit en heb vertrouwen in zijn kunnen!

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw