10-jarige aansprakelijkheid

Vraag

Ik heb een aantal barsten vastgesteld in de façademuur. Volgens de aannemer zit dit soort van schade of gebreken niet in de garantie van 10 jaar, maar volgens mij is de aannemer of architect toch 10 jaar verantwoordelijk voor eventuele fouten of gebreken die te voorschijn komen. Kunnen jullie soms zeggen wat deze wet inhoudt en voor welke schade/gebreken deze wet van toepassing is.

Antwoord

Je mag het niet té zwart-wit zien. Na de definitieve oplevering kunnen er nog twee soorten aansprakelijkheid worden ingeroepen: de 10-jarige aansprakelijkheid en de lichte verborgen gebreken. Hieronder vallen niet alle gebreken.

De barsten in de façademuur kunnen mogelijkerwijs wel onder de 10-jarige aansprakelijkheid vallen.

In de administratieve en financiële gids bij Verstandig Bouwen en Renoveren lezen we hierover:

De 10-jarige aansprakelijkheid veronderstelt een ernstig gebrek dat de stevigheid van het gebouw of van een belangrijk deel van het gebouw in gevaar brengt of kan brengen, zonder dat dit gebrek noodzakelijkerwijze verborgen is tijdens de oplevering. Gebreken die vallen onder de tienjarige aansprakelijkheid: de vorstgevoeligheid van de gevelbakstenen of van de dakpannen, het ontbreken van eventuele uitzetvoegen waardoor scheuren in de gevel ontstaan, funderingen die niet aangepast zijn aan de aard van het terrein, enz. Een slechte geluidsisolatie bijvoorbeeld valt niet onder de tienjarige aansprakelijkheid omdat zij de stabiliteit van het gebouw niet aantast.

Hieruit kan je al opmaken dat de barsten mogelijks wel onder de 10-jarige aansprakelijkheid van architect en aannemer vallen. Om hierover uitsluitsel te bieden, moet de oorzaak van de barsten gekend zijn.

Daarom stel je best de aannemer en architect schriftelijk in gebreke.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Architect

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Vlaamse Confederatie Bouw

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Nieuwbouw Cottage / landelijke woning: gezelligheid troef!

Hustings Bouwgroep

Nieuwbouw Cottage / landelijke woning: gezelligheid troef!

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!

Bostoen

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!