Kan isolatie afgekeurd worden bij energieprestatiecertificaat (EPC)?

Vraag

Ik heb in het verleden een huis gerenoveerd. Een deel gebeurde door experts en een deel renoveerde ik zelf. Bij het opmaken van het EPC heb ik alle bewijs geleverd van aankoopmaterialen alsook foto's van de werken. De persoon die het EPC heeft komen opmaken beweerde dat de vloerisolatie niet in aanmerking kwam voor een correcte quota omdat ik dit zelf had gedaan.

Is dit wettelijk? Ik ben bezig met een ander huis en ga terug de vloerisolatie zelf doen, heeft dit een impact op het resultaat op de quota van de energieprestatiecertificaten?

Antwoord

We vroegen het voor je na bij EPC-specialiste Kristina Elsen:

"Een EPC bij koop/huur is een momentopname van de woning en geeft de reële situatie weer. Volgens je vraag heeft een EPC-verslaggever het isolatiemateriaal in de vloer niet mee opgenomen in zijn berekening daar hij de stavingstukken niet aanvaard heeft.  Stavingsdocumenten en bewijsstukken zijn belangrijk voor de verslaggever bij de opmaak van een energieprestatiecertificaat. Stavingstukken van een zelfbouwer moet de EPC-verslaggever aanvaarden als deze voldoen aan de protocoleisen.   

Het Vlaams Energieagentschap geeft een opsomming van geldige bewijsstukken. Op een bewijsstuk moeten de volgende zaken steeds vermeld staan: adres (plaatsing), de leverancier of aannemer en de datum. Een offerte is enkel geldig samen met een bewijs dat het product effectief geplaatst werd of een handtekening voor akkoord. 

Voorbeeld: een offerte van een bepaald merk en type dakisolatie kan u gebruiken als bewijs als u ook een factuur hebt of de dakisolatie kan zien in de woning (een foto van plaatsing is ook geldig).

De verslaggever kan van het isolatiemateriaal de isolatieeigenschappen raadplegen in de databank. Daarvoor is het belangrijk een technische fiche bij te houden. Elk materiaal heeft bij levering een bijgevoegde fiche met gegevens van het materiaal. 

Indien je zelf werken uitvoert is het zeer belangrijk alle documenten bij te houden. Bij het nemen van foto’s is het belangrijk ook  een overzichtsfoto te nemen die aantoont dat  het  isolatiemateriaal  geplaatst  is  in  de  betreffende wooneenheid. En een detailfoto met eventueel technische fiche van het  isolatiemateriaal en een dikte die op foto kan staan met een meetlat. 

Je kan technische fiches vinden bij elk geleverd isolatiemateriaal:  op het product zelf, de verpakking, kenplaten, garantiebewijzen, ... Indien er geen stavingstukken aanwezig zijn, wordt de wordt de minst gunstige waarde gebruikt voor de berekening."

Producten

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Verelst Woningbouw en Renovatie

Kwaliteit, energiezuinigheid en BEN (= Bijna EnergieNeutraal)

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Open Wervendag

Build Your Home

Open Wervendag

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!

Bostoen

Instapklare woningen en appartementen, da's snel verhuizen naar je nieuwe thuis!