“Kies voor kwaliteit en levenscomfort boven oppervlakte”

In de Architectenschakel leggen we elke week vijf prangende (ver)bouwvragen voor aan een architect, die vervolgens een collega aanduidt als opvolger. Deze week is het de beurt aan Eveline Pelerents en Stephanie Baeten van Buro Basiel uit Melle.

Eveline en Stephanie zijn geselecteerd als opvolger door Ellen en Isabelle van Ring Partners Architecten. Lees ook hun vijf vragen. 

Nieuwbouw of renovatie?

Buro Basiel ontwerpt zowel voor nieuwbouwprojecten als voor renovaties. De meerderheid van onze projecten zijn renovaties: een logisch gevolg van de beperkte beschikbaarheid van vrije bouwgronden, het steeds groter wordend ecologisch gedachtegoed en de budgetten waarover jonge mensen de dag van vandaag beschikken.

Bij nieuwbouw heb je de luxe om te vertrekken van een leeg terrein waarbij de woning geheel volgens de stijl van Buro Basiel, de ligging van het terrein en het eisenpakket van de bouwheer vorm krijgt. Bij een renovatie zit de uitdaging in het nauwgezet omgaan met een bestaande situatie en moet je ervoor zorgen dat de huidige woning een echte opwaardering krijgt op het vlak van zowel budget, esthetiek als duurzaamheid. Bij een karaktervol pand wordt de stijl van Buro Basiel gekoppeld aan de stijl van de huidige woning en krijg je een mooie versmelting van beiden.

Wanneer is een ontwerp geslaagd? En welk ontwerp van jouw bureau is daar een mooi voorbeeld van?

Een ontwerp is geslaagd als we op het einde van de rit een tevreden klant zien verhuizen naar de nieuwe woning en het resultaat van de verbouwing of nieuwbouw beantwoordt aan de creatie die we als bureau voor ogen hadden. Ons voorbeeldproject is een verbouwing van een Gentse burgerwoning waar we vertrokken zijn van de kwaliteiten van de bestaande woning en waar nodig bijgeschaafd hebben om de levenskwaliteit en het comfort in de woning te optimaliseren.

Hoe kan je als (ver)bouwer de kosten beperken?

Denk groots maar niet groot. Een woning krijgt heel veel kwaliteit door ruimtelijkheid, verbindingen te maken tussen de verschillende ruimtes en te spelen met lichtinval, niet door het aantal vierkante meters. Een fout die veel beginnende (ver)bouwers maken is dat de woning groot moet zijn. De kwaliteit en het levenscomfort hebben veel meer te maken met de beleving van de woning dan met de beschikbare oppervlakte. Aan oppervlakte wordt al eens te veel budget uitgegeven.

Welke fouten moet je als (ver)bouwer absoluut vermijden?

Vertrek vanuit het totaalplaatje. Bij de bouw of renovatie van een woning vertrek je vanuit de volledige woning en pak je alle ruimtes aan. Vaak zien we (zelf)bouwers die eraan denken om bijvoorbeeld hun keuken te verbouwen, om dan drie jaar later te beseffen dat de aangrenzende leefruimte eigenlijk ook wel een opknapbeurt verdient. Die nieuwe keuken zorgt er dan net voor dat de aanpassing van de leefruimte niet ten volle kan worden uitgevoerd, of dat er in die perfect afgewerkte keuken toch nog een aantal leidingen dienen te verlopen… zonde van het geld dat destijds in de nieuwe keuken geïnvesteerd werd en van het halve resultaat dat je krijgt.

Wij vertrekken steeds van het totaalpakket en bekijken dan wat in welke fase volgens het beschikbare budget kan uitgevoerd worden. Met deze werkwijze zijn we zeker dat elke stap in het bouwproces doordacht is en kan je op voorhand reeds inschatten wat de impact zal zijn van elke bouwfase op de omliggende ruimtes of volgende fases in het bouwproces.

Heb je een gouden tip voor (ver)bouwers?

Kies niet zomaar een architect. Kies jouw architect op basis van de stijl van het bureau, de werkwijze en de klik die je ervaart met de persoon die jouw project gedurende maanden zal vormgeven, opvolgen en begeleiden. Een architect kiezen uit de Gouden Gids is geen goed idee. Ga op zoek naar referenties, nodig de architect uit voor een verkennend gesprek en bereid dit gesprek goed voor. De keuze van een geschikte architect is cruciaal voor het goed verlopp van jouw project. Bouwen of verbouwen is vooral een intense periode van samenwerking tussen bouwheer en architect.

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Thuis Best Woningbouw

Thuis Best Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Vlaamse Confederatie Bouw

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Nieuwbouw Cottage / landelijke woning: gezelligheid troef!

Hustings Bouwgroep

Nieuwbouw Cottage / landelijke woning: gezelligheid troef!