Incompetente makelaar

Vraag

We hebben heel wat onwaardheden en desintresse meegemaakt met een makelaar. Na het onverwacht overlijden van mijn vader erven drie volwassen kinderen het ouderlijk huis. Moeder heeft het vruchtgebruik. Zij wil graag het huis verkopen. Wij gana hierin mee en gaan voor info naar een makelaar. Die laat moeder een contract tekenen. Zonder ons. De kinderen hebben nooit meegetekend.

Het huis wordt geschat (erfenisrecht) op 350.000 euro, de makelaar zet het voor 448.000 euro op de markt. Wij vonden dit zwaar overprijsd, maar hij beweert dat het zijn job is en dat hij weet hoe het gaat op de markt. Ik vraag uitdrukkelijk om verdere info en om contact met mij te houden. Mijn moeder is nog steeds in rouw en emotioneel niet in staat om deze dingen te regelen.

Pas drie maanden na het tekenen van het contract gaat het huis in verkoop! De makelaar was te druk bezig met zijn politieke carrière (verkiezing). We hebben meerdere malen contact opgenomen, maar werden steeds afgewimpeld. Plots is het huis offline en nergens meer te vinden. Ik heb de makelaar gecontacteerd, maar die gaf niet thuis. Twee weken later blijkt het immokantoor ineens overgenomen te zijn door een ander kantoor. Hier zijn wij nooit van op de hoogte gebracht. Plots krijgen wij een mail om de overname aan te kondigen. De makelaar zelf blijft.

We hebben dan enkele bezichtigingen gehad waarbij de makelaar onwaarheden vertelt over het huis en de gebeurde renovaties. Eenmaal heeft mijn broer hierdoor een bezichtiging overgenomen, en ikzelf twee keer omdat we toevallig aanwezig waren.

Een maand voor het einde van het contract hebben we contact opgenomen om de samenwerking te eindigen na deze datum. Toen was het stress en paniek want het contract liep zogezegd tot april. Niet dus! Zes maand na het tekenen van het contract, niet na het online zetten van de woning.

En toen schoot hij in gang, de prijs was te hoog en moest verlaagd worden naar 425.000 euro, waar wij in mee gingen. Met als gevolg het ene bezoek na het andere. Eindelijk, 1 week voor het einde van het contract vraagt hij voor de eerste keer de plannen en het lastenboek van het huis, terwijl dit heel de tijd aangeboden werd. Maar toen was het voor hem nooit nodig. 

De makelaar bezoekt met mensen een tweede keer het huis Zij doen een bod van 340.000 euro. De makelaar zegt bij verlaten van de woning dwingend tegen mijn moeder: "Ik zou dit bod maar gewoon aannemen want met dat gedoe rond die beek ga je nooit meer krijgen."

Ik krijg meteen mijn moeder aan de lijn die overstuur is. Want wat is er met de beek? Daar weten wij ook niks van. Ik probeer direct de makelaar te bereiken, maar deze geeft weer niet thuis. Wat blijkt, een mogelijke koper heeft contact opgenomen met het gewest i.v.m. een beek die naast het pand loopt.

Daar blijkt plots een overtreding op te zitten waar wij niks van weten. We hebben contact opgenomen met de makelaarsorde. Het blijkt dat een makelaar deze dingen moet opvragen bij het kadaster voor het huis in verkoop gaat. Resultaat: voor ons een flinke boete en een hoop kosten voor een beek die door de provincie 60 jaar verwaarloosd is en waar sinds 2014 (blijkbaar) een overtreding opzit, hoewel er niks aan veranderd is.

We hebben de makelaar hierop aangesproken en plotsklaps was ons contract (langs zijn kant) verbroken en binnen het uur was alles offline. Nu hebben we drie weken rust genomen om de stress te laten zakken en ons te verdiepen in het beekverhaal. Deze week hebben we contact opgenomen met een nieuwe makelaar die onmiddellijk de plannen en het orderboek ter hand neemt. Zij merken direct verschillende informatie op in deze twee dingen. Ze komen het huis bekijken en vragen honderduit over allerlei zaken. Ze vragen ook aan mij en mijn broers om langs het kantoor te komen om de opdracht tot ‘mogen verkopen' te komen tekenen want enkel de handtekening van mama mag niet omdat er vier eigenaars zijn.

Ze melden ons ook dat het huis veel te hoog ingezet is, wat wij wisten maar de vorige makelaar beweerde dat dit de waarde is, want hij wist wat hij deed. Wat een verademing om mensen tegen te komen die wel met hun baan bezig zijn. Nu beweert de vorige makelaar nog zes maanden recht te hebben op commisie als het huis aan één van zijn kijkers wordt verkocht!!

Uiteraard is het voor ons haast onmogelijk te geloven dat iemand die ons zes maanden heeft voorgelogen en genegeerd met de eer kan gaan lopen. Kunnen we aan de hand van bovenstaande info en feit dat zijn contract enkel door mijn moeder is getekend dit ongeldig laten verklaren? Zonder advocaten en toestanden? Ik hoor graag of dit lukt.

Antwoord

Er zijn inderdaad een aantal elementen die het voor de eerste makelaar moeilijk zouden kunnen maken zijn recht op commissie te claimen bij verkoop binnen de zes maanden na eind contract aan een van de kandidaten die hij aanbracht. Daarbij ga ik er wel van uit dat de ‘lijst’ binnen de 7 dagen aan jullie aangetekend werd bezorgd. Anders heeft hij uiteraard helemaal geen recht.

Zo onder meer het feit dat enkel jouw moeder tekende voor de opdracht, maar ook de overname van zijn activiteiten door een ander kantoor. Is gewoon de portefeuille overgenomen? Of de aandelen?

Maar uiteindelijk zal het een rechter zijn die hierover beslist. Het door de makelaar afgelegde parcours zal hem niet helpen, maar anderzijds zal het ook moeilijk te bewijzen zijn dat de makelaar te kort kwam.

Verkoop je jouw nieuwe makelaar aan een ‘nieuwe’ kandidaat, dan is er uiteraard geen probleem.

Meld één van de ‘lijstkandidaten’ zich met een aanvaardbaar bod, dan zou ik voorstellen dat jouw nieuwe makelaar contact opneemt met de eerste makelaar en met hem tot een akkoord komt voor commissiedeling. Jouw huidige makelaar is in zo’n geval sowieso verplicht de kandidaat terug te verwijzen naar de eerste makelaar, maar een akkoord onder makelaars heeft het voordeel dat er geen rechtszaak van komt en dat jouw huidige makelaar toch ook vergoed wordt voor zijn inspanningen. En voor de familie rust in deze vervelende zaak.

Producten

Bouwen op maat op jouw grond

Verelst Woningbouw en Renovatie

Bouwen op maat op jouw grond

Ter verdediging van de aannemersbelangen

Vlaamse Confederatie Bouw

Ter verdediging van de aannemersbelangen

Download pdf-folders

Verstandig Bouwen

Download pdf-folders

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Dehaese & Dehaese advocatenkantoor bvba

Advies en procedurebijstand in andere disciplines

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen

Hustings Bouwgroep

Eigentijdse en moderne nieuwbouwwoningen