Wat kost een makelaar?

Wil je een makelaar inschakelen om je woning of appartement te verkopen? Maar heb je geen idee welk prijskaartje daaraan vasthangt? Wij maken je wegwijs!

Een makelaar werkt vaak op commissie. 3 % is daarbij een vaak gehanteerd percentage.

Een makelaar regelt de verkoop van je pand van a tot z. Hij doet de prijssetting, publiceert immozoekertjes, regelt het verplichte papierwerk zoals een EPC-certificaat, beantwoordt vragen van kandidaat-kopers,...

Vaste prijs of percentage?

Maar welke prijs staat tegenover dat takenpakket? Makelaars zijn vrij om hun eigen tarief te bepalen. Sommigen hanteren een vaste prijs. Maar de meesten werken tegen een percentage op de verkoopprijs.

Gemiddeld 3 %

Een percentage dat heel vaak opduikt is 3 %, inclusief btw. De Beroepsorganisatie van Vastgoedmakelaars prikt de prijs iets hoger. Volgens een recente studie is 3 % het gemiddelde, maar dan zonder btw. Wat uitkomt op 3,63 % in totaal. 2 % is de onderkant van de prijsvork. Terwijl alles vanaf 5 % richting plafond gaat.

Op een verkoopprijs van 250.000 euro aan 3 % commissie, betekent dit dat 7.500 euro richting je makelaar gaat.

Kijk en vergelijk

Zoals altijd: ga niet met de eerste de beste in zee. Vergelijk de prijzen en welke service je ervoor krijgt. Een cijfertje achter de komma maakt op dit soort bedragen al een heel verschil.

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Livingwood

Livingwood
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning