Geen veiligheidscoördinator voor kleinere werven

Volgens minister van Werk Freya Van den Bossche verschijnt deze week in het Staatsblad een KB dat de aangepaste regeling voor veiligheidscoördinatoren op werven kleiner dan 500 m² verduidelijkt. Volgens het NAVB blijft het koffiedik kijken.

Foto: Livios  

De regering had op de ministerraad van Raversijde in maart 2004 beslist dat vanaf 2005 een veiligheidscoördinator enkel nog nodig is voor grote bouwwerven. Op werven kleiner dan 500 m² kan de veiligheidscoördinatie door de architect of aannemer uitgeoefend worden.

Recentelijk leverde de Raad van State een negatief advies af over het KB dat de nieuwe regeling moest omzetten. De Raad oordeelde dat er geen wettelijke basis was voor de invoering van een onderscheid tussen bouwplaatsen op basis van hun grootte.

Volgens Het Belang van Limburg toonde Van den Bossche zich vorige week verbaasd over de redenering van de Raad van State. Ze verwees naar soortgelijke regels die wel door de Raad werden aanvaard. Om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Raad heeft de minister een wetsontwerp klaar om de gevraagde wettelijke basis te leggen. Dat is voor spoedadvies naar de Raad van State gestuurd.

Zodra dat advies binnen is, dient de minister het ontwerp in bij de Kamer. Tegelijk publiceert ze dan het koninklijk besluit, dat meteen van kracht wordt. Als de Raad van State geen opmerkingen heeft, kan dit deze week al. In het andere geval is het nog enkele dagen langer wachten. Veiligheidscoördinatoren zijn dan voor kleine werven niet langer verplicht.

Volgens het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf (NAVB) blijft het koffiedik kijken. Immers, als een van de betrokken partijen een beroep aantekent tegen het KB, geruggesteund door het negatief advies van de Raad van State, wordt dit KB ingetrokken. "Voor vele mensen is en blijft de hele zaak nog steeds verwarrend. En dat is best begrijpelijk," zo klinkt het bij de NAVB.

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Traditioneel
Bekijk woning

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning