Betonstudie en extra’s

Vraag

De door mij gekozen architect waar ik wat betreft het voorontwerp, het tekenen van de plannen en het indienen van de bouwaanvraag voor renovatiewerken tevreden over was, adviseerde me pas na goedkeuring van mijn aanvraag tot verbouwing van het aangekochte pand om grondsonderingen te laten uitvoeren voor de voorziene bijbouw. Dit onderzoek, zijnde 3 diepsonderingen, gebeurde reeds op 11/12/2002 door een firma alwaar de architect mee samenwerkt en het rapport daaromtrent samen met de factuur van meer dan 650 euro werd op 13/12/2002 opgesteld. Aan de hand van dit rapport weigerde de architect enige verantwoordelijkheid te nemen zonder verdere stabiliteitsstudie. De aanvang van de funderingswerken waren voor het winterbouwverlof voorzien en ook de metser kon dan indien de weersomstandigheden het toelieten in januari beginnen zoals voorzien was. Daar de architect erop stond om een betonstudie te laten maken door een bevriend betoningenieur die volgens de architect me waarschijnlijk zou verplichten om palen in de grond te boren had ik uiteraard graag eerst de prijs van dit spelletje gekend. Nu 6 weken later heeft deze betoningenieur zelfs nog niet de tijd gevonden om mij een prijsofferte te laten geworden voor de stabiliteits- of betonstudie. Wanneer dit reeds zo lang in beslag neemt, hoeveel weken of maanden gaan er dan nog verloren gaan alvorens de studie gemaakt is om van de prijs van heel deze onvoorziene toestand nog maar te zwijgen. Vermits mijn architect, waar ik uiteraard helemaal niet zo tevreden meer over ben, me per fax laat weten voor mij niet meer te kunnen doen dan nog eens aan te dringen bij zijn collega vraag ik me af wat me te doen staat?

Antwoord

Dat de architect om een betonstudie vraagt, is perfect te begrijpen. Vanuit zijn verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid wordt hij immers aangemaand de nodige voorzichtigheid en voorzienigheid aan de dag te leggen. Daarom zal hij vaak teruggrijpen naar een bodemonderzoek bij twijfel over de bodemgesteldheid. Op die manier dekt hij zich voldoende in naar zijn verzekering toe, en kan hij natuurlijk ook de nodige kwaliteit garanderen naar de stabiliteit toe.

Wat echter wel laakbaar is, is dat de architect enerzijds pas het uitvoeren van de studie bespreekt na het goedkeuren van het bouwdossier. De studie kan namelijk invloed hebben op de constructie en kosten van het project.

Anderzijds is het ook niet correct dat hij jullie een bevriend ingenieur opdringt. Als jullie raadsman in het bouwproject, mag hij jullie wel bepaalde mensen adviseren, maar als klant ben je vrij te kiezen met wie je in zee gaat.

We raden je daarom aan om met de architect rond tafel te gaan zitten en het een en ander door te praten. Confronteer hem met de argumenten hierboven en spoor hem aan om de nodige stappen te nemen om ofwel het stabiliteitsonderzoek te versnellen, ofwel om een andere ingenieur aan te stellen die wel snel werk kan leveren.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Bouwpartners

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

De voordelen van bouwen op maat

Hyboma

De voordelen van bouwen op maat

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Vlaamse Confederatie Bouw

Oplossingen op maat van het bouwbedrijf

Wat levert een goede EPB verslaggever mij op?

MijnEPB

Wat levert een goede EPB verslaggever mij op?

Grond-woning combinaties

Verelst Woningbouw en Renovatie

Grond-woning combinaties

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Build Your Home

Vind een geschikte aannemer op buildyourhome.be

Plaatsbezoek met mondeling advies (standaardpakket)

SOS Ingenieur

Plaatsbezoek met mondeling advies (standaardpakket)