Concrete House: prototype van de verfijnde betonwoning

Foto: Concrete House  
Foto: Concrete House  
Foto: Concrete House  
Foto: Concrete House  
Foto: Concrete House  

Heeft de Vlaming over tien jaar niet langer een baksteen maar een cementblok in de maag? De firma ETIB zorgde alvast voor een wereldprimeur door als eerste een private woning volledig in staal- en kunststofvezelbeton op te trekken. Het prototype van deze woning, gelegen in Geel, kreeg de toepasselijke naam 'Concrete House' (Betonnen huis). Stevigheid gekoppeld aan een korte bouwtijd (en dus betaalbaarheid) zijn de grote troeven van dit nieuwe type woning.

De firma ETIB maakte de voorbije jaren naam als producent van hoogwaardige waterdichte betonkelders. Uniek aan deze kelders is dat er geen sprake is van wapeningsnetten, maar van wapeningsvezels (EK-Fiber), die homogeen in het beton worden verdeeld, waardoor scheurvorming en waterinsijpeling geen kans maken. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het Concrete House. In april wordt de woning officieel voorgesteld. Livios kreeg in avant-première een rondleiding door Alex Van Olmen, gedelegeerd bestuurder van ETIB. Het bedrijf wil zich met dit nieuwe type van woning richten op de middenklasse.

Pluspunten

Tot nu toe werd de EK-Fiber enkel gebruikt in betonvloeren. De combinatie van een betonnen constructie met staalvezel (30 kg per m³) in wanden maakt het Concrete House volgens de ontwerpers enig in de wereld. Wat zijn nu precies de pluspunten van zo'n Concrete House?

 • Sterke en duurzame constructie: In de modelwoning in Geel (12x10 meter) zit in totaal 230m³ vezelbeton verwerkt. De muren zijn 25 cm dik. Alex Van Olmen spreekt terecht over een 'bunker'. Dit betekent evenwel niet dat er sprake is van een logge structuur binnenin. Integendeel. Er is slechts 1 dragende muur, wat betekent dat de andere muren vrij kunnen ingedeeld worden in functie van de gewenste ruimte.
 • Korte bouwtijd: Twee maanden na aanvatting van de werken is het huis regen- en winddicht. Deze korte termijn drukt sterk op de werkuren, wat je voelt in je portemonnee. Natuurlijk kan de snelheid van betonbouw niet tippen aan die van houtbouw, maar in het laatste geval is de stevigheid ook een heel stuk minder. Het beton wordt per plaatse gegoten. Indien vooraf wordt afgesproken om een raam van 1 op 1 meter te gieten, dan zal het raam ook effectief die afmetingen hebben. Bij een huis in baksteen is dit niet zo. Dit houdt in dat de (aluminium) ramen al van bij het ontwerp kunnen worden besteld en niet achteraf. In tegenstelling tot klassieke betonbouw worden tegelijk de wanden van twee verdiepingen opgericht. In Geel werd in één keer een wand opgericht van 5.70 meter hoog. Pas daarna worden in het midden de predalvloeren verankerd in metalen aangrijpingspunten in de muren. In Geel is geopteerd voor de afwerking met een stalen dak (pluspunt: alweer de snelheid van uitvoering).
 • Hoge isolatiewaarde: Standaard wordt een isolatie van 8 cm (geëxpandeerd polystyreen) voorzien aan de buitenzijde van de woning. Dit levert isolatiewaarde op van 0,45 U, wat heel wat beter is dan een gemiddelde isolatie met spouw. Vervolgens wordt de buitenmuur bepleisterd. Door de isolatie aan de buitenzijde aan te brengen, is er geen sprake van potentiële koudebruggen. In Geel is gekozen voor een superisolerende beglazing met k-waarde 1.1.
 • Geen binnenbepleistering nodig: Het gegoten beton heeft een egaal, direct afwerkbaar oppervlak. Weliswaar zijn de restanten zichtbaar van luchtbellen die in het beton zaten, maar die worden gepolierd, zodat het eindresultaat vlak is. Volgens Alex Van Olmen zelfs in die mate dat deze wanden rechtstreeks beschilderbaar zijn. De plafonds hebben dezelfde eigenschappen, waardoor ook deze direct overschilderbaar zijn. Een slok op de borrel van ettelijke duizenden euro.

Beperkingen

 • Meer denkwerk vooraf: Gewapend beton is niet het meest flexibele bouwmateriaal. Zo worden de leidingen en inbouwdozen van schakelaars meteen mee in het beton gegoten. Ook de uitsparingen in plafonds voor verlichting worden meteen aangebracht. Dit vergt een weloverwogen visie van de bouwheer, die na de afronding van de ruwbouw moeilijk nog leidingen kan laten inkappen.
 • Prijs loopt op bij niet-vierkante constructies: Betonbouw leent zich uitermate voor blokconstructies of alleszins regelmatige bouwvormen. Afwijkende constructies kunnen weliswaar, maar hierbij loopt de prijs vrij snel op, zodat het grote voordeel van deze bouwvorm verdwijnt. Qua interieur kan je nog kiezen voor architecturale fantasietjes, maar aan de buitenkant hou je het dus best sober. Zo zijn bijvoorbeeld gebogen ramen om die reden niet wenselijk.

Voor meer info verwijzen we je naar www.concretehouse.be. Je kan hier ook terecht voor een afspraak om de woning te bezichtigen. Voor info over de EK-Fiber-kwaliteitsvezel verwijzen we je naar www.fortius.be.

Bostoen

Bostoen
 • Nieuwbouw
 • Modern/Hedendaags
 • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
 • Nieuwbouw
 • Modern/Hedendaags
 • Houtskeletbouw
Bekijk woning