Geelse primeur: eerste woning op basis van kunststofvezelgewapend beton

Foto: Concrete House  

In Geel wordt momenteel gebouwd aan een primeur voor België. Residentie De Slinke is namelijk het eerste project in ons land waarbij alle wanden opgetrokken worden uit vezelbeton op basis van kunststofvezels. De firma Concrete House bouwt al verschillende jaren woningen op basis van vezelbetonbouw, maar is nu overgeschakeld van stalen vezels op kunststof vezels. Zaakvoerder Alex Van Olmen is er rotsvast van overtuigd dat kunststof vezels in de toekomst dé standaard zullen worden in de vezelwapening.

Wapenen en beton storten in één beweging

Vezelwapening is een alternatief voor de traditionele wapening met staven en netten. Het grote voordeel van dit type van wapening is dat het veel minder arbeidsintensief is. De stalen vezels worden onder het beton vermengd en worden dus in één beweging samen met het beton gestort. Vezelgewapend beton wordt al vaak toegepast voor keldermuren, maar sinds enkele jaren worden er ook volledige woningen volgens dit principe gebouwd, waarbij niet alleen de keldermuren, maar ook alle andere wanden uit vezelbetonbouw bestaan. Groot voordeel is ook weer de snelheid en de grote mechanische sterkte. Vezelbetonbouw leent zich vooral voor woningen met een strakke vormgeving die afgewerkt worden met een gevelpleister.

Kunststof i.p.v. staal

Foto: Concrete House  

Pionier in de vezelbetonbouw in ons land is de firma Concrete house, een zusterbedrijf van ETIB, het Olense bedrijf dat gespecialiseerd is in betonkelders. Mede door de sterke stijging van de staalprijzen – tot een verdubbeling toe – ging men bij Concrete House op zoek naar alternatieven voor de stalen vezels. Na de markt uitgekamd te hebben, opteerde Concrete House voor de Forta Ferro-vezels uit de Verenigde Staten. Het bedrijf kon goede technische resultaten voorleggen, maar in samenwerking met het WTCB onderwierp Concrete House deze vezels ook aan allerhande eigen testen.

“Het belangrijkste waren natuurlijk de sterktetesten en die zijn bijzonder goed meegevallen”, vertelt Alex Van Olmen. “Kunststof vezels halen ongeveer 85 % van de sterkte van de stalen vezels, maar dit is nog altijd sterk genoeg of zelfs te sterk voor keldermuren of andere verticale betonconstructies. Om dat te testen hebben we een kelderwand belast met betonnen platen tot hij brak. De breuk trad op bij een gewicht van 12.600 kg, hetgeen vijf maal hoger is dan de maximale water- en gronddruk die kan optreden bij een kelderwand.”

Verlaagd risico op krimpscheuren

Foto: Concrete House  

Een waterdichtheidsproef bracht aan het licht dat de opgenomen waterhoeveelheid bij kunststofvezelgewapend beton slechts 1 % bedraagt, hetgeen aanzienlijk minder is dan bij traditionele wapening of staalvezelwapening. Een niet te onderschatten troef volgens Alex Van Olmen is het sterk verminderde risico op kleine krimpscheuren. “Tijdens het verharden van het beton, ontstaat er een kleine krimp die kan leiden tot kleine scheurtjes. Het blijkt echter dat de trekspanningen die verantwoordelijk zijn voor die scheurtjes bijzonder goed opgevangen worden door de kunststof vezels.”

Tenslotte heeft wapening met kunststof vezels ook esthetisch een voetje voor op andere vormen van wapening. Bij traditionele wapening of bij staalvezelwapening, kan het gebeuren dat de netten, staven of de stalen vezels gaan roesten. Dat risico is onbestaande bij kunststofvezelgewapend beton.

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning