Bouwen met piepschuim, stro of leem

Uit onze polling blijkt dat traditioneel bouwen met 72,1% het populairste bouwprocedé is. Houtskelet en massieve houtbouw vervolledigen het podium met 13,1 en 7,6%. Het kan ook anders. Alternatieven voor bakstenen of hout zijn stro, leem of zelfs piepschuim.

Foto: Euromac2  

Een in ons land minder bekende techniek is bouwen met stenen uit geëxpandeerd polystyreen (EPS) of piepschuim. De elementen of de zogenaamde ‘Seurobric’ passen als Lego in elkaar en worden vervolgens volgestort met beton. “De prijs is tot 30% goedkoper vergeleken met traditioneel gemetselde muren”, weet Seurobric-zaakvoerder en enige verdeler in België Filip Seurynck.

“Het systeem is ideaal voor zelfbouwers, want het is snel en eenvoudig te plaatsen. Je bouwt een muur van 125 centimeter hoog en die giet je vol beton. De blokken zijn bovenaan en onderaan voorzien van een dubbele rij kubusjes waardoor ze heel gemakkelijk op elkaar te stapelen zijn. Bovendien kan je overbodige delen gewoon wegzagen. Eventueel kan je de buitenmuur nog bezetten met steenstrips of er andere stenen voormetselen. Een ander voordeel is de hoge isolatiewaarde. De blok is een bekisting en isolatie tegelijkertijd. Nadelig is bevestiging van elementen in de muur. Je moet extra lange vijzen en pluggen gebruiken.”

De prijs? “24,30 euro/m² voor de breedste blokken (buitenmuren) en 18,85 euro voor de kleinste blokken (binnenmuren)", somt Seurynck op. Doordat je het onder meer zelf kan doen, kan je tot 30% goedkoper bouwen (beton inclusief) dan bij traditioneel metselwerk. Hoeveel werven er al gebouwd zijn? Een honderdtal in België, maar we zitten vooral in Frankrijk, Spanje en Portugal met onze bouwblokken. Ook in zwembaden vind je ze veel terug. Door de grote variëteit aan materialen in België vind je de blokken hier minder terug.

Strobalenbouw

Foto: www.casacalida.be  

Al een tijdje in opmars is de strobalenbouw. De techniek komt overgewaaid uit de VS waar ze eind 19de eeuw al sommige huizen met stro bouwden. Het feit dat ze er nu nog staan, doet alle vooroordelen over stabiliteit verdwijnen.

Geperste strobalen zijn goedkoop en een goede isolator, vergelijkbaar met rotswol. Er bestaan diverse bouwsystemen. In Europa is de techniek van een dragend houten skelet met de strobalen daartussen geplaatst het meest in trek. Aan de buitenkant worden de strobalen afgewerkt met houten planken, leem- of kalkpleister... Ook is het mogelijk om de buitenkant met een bakstenen gevel, leien of gevelpannen af te werken.

Strobalenbouw sukkelt met verschillende vooroordelen. Een huis uit strobalen brandt niet sneller dan een bakstenen huis en er komen evenmin knaagdieren in, indien de juiste technieken toegepast worden.
Een strobalenwoning is niet alleen goedkoper maar ook energie- en milieuvriendelijk. Een gemiddelde woningen uit strobalen heeft een K-waarde van 27 waar 45 de norm is. Ook de brandveiligheid is geen probleem omdat de leemlaag vuurvast is.

Leembouw

Leembouw is heus niet iets wat alleen weggelegd is voor de charmante huisjes in Bokrijk. Langzaam maar zeker wint deze techniek aan terrein. De populariteit van bio-ecologisch bouwen is daar ongetwijfeld niet vreemd aan. Leem geldt als een gezond en milieuverantwoord bouwmateriaal.

Ook hier weer bestaan diverse technieken. De meest gebruikte is de stroleembouw. Dit is een mengsel van stro met leem dat in een bekisting aangestampt wordt. Een houtskelet bepaalt de structuur en stevigheid van dit gebouw. Na droging kan je de leem bepleisteren met leem of kalkpleister.

Moderne lemen structuren rusten op een sokkel van bijvoorbeeld baksteen, om te vermijden dat opspattend vocht of grondvocht het materiaal aantast. Lemen woningen hebben ook een bredere dakoversteek nodig, om de gevels tegen slagregen te beschermen.

Een nadeel van elke vorm van leembouw is dat je, zoals met steenachtige materialen, in elk geval nog meer moet isoleren, indien je een energiezuinige woning wenst. Er bestaan ook kant- en klare afwerkleempleisters die je kan toepassen op eender welke minerale ondergrond (gips, gipsplaten, baksteen, kalkzandsteen).

Meer info op www.vibe.be

Pollingcijfers

Welk bouwprocedé heb jij gehanteerd?

Traditioneel64272,1%
Houtskelet11713,1%
Massieve houtbouw677,6%
Metaalskeletbouw262,9%
Systeembouw (prefab)171,9%
Andere212,4%
Totaal890 

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Energie - Technieken

Concrete House

Energie - Technieken

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Ecohuis

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Een houtskeletbouw met de beste materialen en technieken

Livingwood

Een houtskeletbouw met de beste materialen en technieken

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Bouw zelf je BEN-woning

Evolution Products

Bouw zelf je BEN-woning