Eerste Vlaamse passiefhuisstraat ligt in Aalst

Foto: SOLvA  

De Botermelkstraat in Aalst mag zich binnenkort de meest passiefhuisvriendelijkste straat van het land noemen. Afgelopen week is er immers gestart met de bouw van een project met 32 woningen, waarvan er 7 passiefhuizen en 2 lage energiewoningen zijn.

Het project in Aalst is het eerste collectieve woonproject volgens het passiefhuisprincipe in ons land. Vorige week gaf SOLvA, het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband voor ruimtelijke ordening en socio-economische ontwikkeling Land van Aalst, het startschot voor de passiefhuisstraat dat kadert in het project 'Het Binnenhof'.

Inhaalbeweging

“Hoewel er in ons land vandaag steeds meer wordt gebouwd volgens het passiefhuisprincipe, gaat dit tot vandaag over individuele woningen of gebouwen. Collectieve projecten waren nog onbestaande, in tegenstelling tot in vele andere landen. Zo dient in sommige landen de bouw van nieuwe sociale woningen verplicht volgens het passiefhuisprincipe te gebeuren. Vlaanderen is met dit project aan een inhaalbeweging begonnen. Het Binnenhof in Aalst is het eerste in ons land waar een volledige groep rijwoningen volgens het passiefhuisprincipe wordt gebouwd”, aldus de mensen van Solva.

Wat?

Een passiefhuis moet zo worden geïsoleerd dat jaarlijks niet meer energie verbruikt wordt dan 4,2 liter stookolie (of 4,2 m³ gas) per verwarmde m²/jaar, waarvan 1,5 liter (of 1,5 m³ gas) voor de verwarming, of 15 kWh/m²/jaar. Dat is slechts een tiende van wat de meeste bestaande woningen verbruiken.

Daartoe wordt de woning luchtdicht gemaakt, zodat de warmte in de woning aanwezig blijft en niet kan ontsnappen via ramen of kieren, zoals in een gewone woning vaak het geval is. Een ventilatiesysteem zorgt voor de constante aanvoer van verse lucht. Deze lucht wordt indien nodig licht opgewarmd, zodat er geen warmteverlies ontstaat bij de toevoer van de buitenlucht.

Verwaarloosbaar

Foto: SOLvA  

Er dient dus geen verwarming geplaatst, vermits de zonnestralen, de warmte van de bewoners en van de aanwezige apparaten (TV, fornuis, pc, etc) voor voldoende opwarming zorgen om binnen aangenaam temperaturen te krijgen. Bovendien zorgt een constante ventilatie niet alleen voor een aangename binnenklimaat, maar vooral voor een gezonde lucht in huis. Als gevolg ervan is de energiefactuur verwaarloosbaar

Belastingvoordeel

Wie een passiefhuis koopt, bespaart niet enkel fors op de energiefactuur. Er bestaat ook een belastingsvoordeel, dat minimum 7.900 euro bedraagt over een periode van 10 jaar.

Milieuvriendelijk

De bouwmaterialen die in de passiefhuizen van het Binnenhof gebruikt worden, zijn erg milieuvriendelijk. De opbouw bestaat uit een houtskelet, wat een doorgedreven isolatie mogelijk maakt. Dat houtskelet wordt volledig opgevuld met glaswol, met een totale dikte van 27,5 cm. Het dak wordt geïsoleerd met niet minder dan 36,5 cm glaswol. De ramen zijn van superisolerend glas, in een thermisch onderbroken houten schrijnwerk.

Certificaat

Niet elke woning die goed wordt geïsoleerd, mag je een passiefhuis noemen. Het krijgt pas een certificaat, nadat een onafhankelijke instantie onderzocht heeft of het aan alle voorwaarden voldoet.

Prijs

De prijs voor de passiefhuizen varieert van 222.550 tot 227.356 euro, zonder btw. Elk passiefhuis heeft 154 m² vloeroppervlakte, telt 3 slaapkamers en heeft een tuin (90 m²) met terras.

Info : www.passiefhuisplatform.be

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Dewaele Woningbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Totaalbegeleiding door bouwteam, woningbouw sleutel op de deur

Arkana

Totaalbegeleiding door bouwteam, woningbouw sleutel op de deur

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Livingwood

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Energie - Technieken

Concrete House

Energie - Technieken

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !