Energiezuinig bouwen ... met containers

Om de steeds scherpere energienormen te halen en het bouwproces te versnellen, wordt wel eens in de richting gekeken van prefab-elementen. Denk bijvoorbeeld maar aan massieve houtbouw of kant-en-klare sandwichpanelen. Yves en Heidi kozen voor een wel zeer aparte bouwmethode: een nieuwbouw met woonunits! "Een uniek idee blijkbaar, want ik ken niemand die het ons voordeed. Het is betaalbaar, snel én energiezuinig!"

175.000 euro

Drie jaar geleden bouwden Yves en Heidi een nieuwbouwwoning. "Tot dan woonden we in een huurhuis in Diepenbeek", vertelt Heidi. "Maar we vonden het tijd voor een eigen huis. We zijn een groot gezin met drie opgroeiende tieners. Daarom hebben we expliciet gezocht naar een betaalbare manier van bouwen. Voor een huis zoals het onze mag je rekenen op een prijs van 175.000 euro, inclusief kosten."
"Bovendien wilden we heel snel en energiezuinig bouwen", vult Yves aan. "Het papierwerk in België neemt enorm veel tijd in beslag. Ook wilden we dat alle kamers onmiddellijk afgewerkt waren."

Van klaslokalen tot ziekenhuizen

Dat verlanglijstje bracht het koppel al snel op een bijzonder idee. "Ik werk bij een bedrijf dat woonunits bouwt: een soort containers voor gebruik als bouwkeet, maar ook als tijdelijke of permanente oplossing voor klaslokalen, bejaardenhuizen en ziekenhuizen. Daarom dacht ik: als onze woonunits geschikt zijn voor gebouwen waarvoor zo’n hoge eisen gelden, waarom dan niet voor een huis? Een uniek idee blijkbaar, want ik ken niemand die het ons voordeed."

Eerste schets

Yves ging meteen aan de slag met zijn idee. "Ik heb eerst een schets gemaakt van hoe wij wilden dat ons huis eruit moest zien. Los van de containervorm, want uiteindelijk is alles mogelijk. Die schets heb ik meegenomen naar het bedrijf waar ik werk. De zaakvoerder, Marc Warson, heeft de schets vertaald naar een praktische oplossing."

Open ruimte

Concreet: Yves en Heidi hadden vier units nodig om hun woondroom te verwezenlijken. "Twee units van 3,40 bij 12 m tegen elkaar voor het gelijkvloers. En daarbovenop nog eens twee units met dezelfde afmetingen. De totaal bewoonbare oppervlakte bedraagt zo om en bij de 165 m²."
"Om open ruimte te creëren tussen de woon- en eetkamer hebben we gewerkt met een open koppeling. Daar is op de plaats waar de units op elkaar aansluiten de wand weggelaten. Zo krijg je één ruim geheel."

Ruwbouw in vier uur tijd

Het plaatsen van de ruwbouw nam amper vier uur tijd in beslag. "Daarna was ons huis in principe al bewoonbaar", vertelt Yves. "Op voorhand had een aannemer een fundering gegoten rondom de omtrek van de units. Om er zeker van te zijn dat ze helemaal waterpas stonden, heeft hij ook twee lagen met snelbouwsteen gemetseld waar we de units dan op hebben laten zakken met een hijskraan. Een chemische verankering zorgt voor een solide bevestiging van de woonunits op de ondergrond. De koppeling van de verschillende units aan elkaar gebeurt mechanisch met bouten en moeren."

Geen chape

Na de ruwbouw kan de afwerking onmiddellijk beginnen. "Een chape is niet nodig", weet Yves. "Je kan de houten kepers van de units rechtstreeks bevloeren. En dat is stevig. Wij hebben in de woonkamer bijvoorbeeld een speksteenkachel van twee ton neergezet, zonder enig probleem."

Doorgedreven prefab

Ook het schrijnwerk is helemaal kant-en-klaar. "Wij hebben gekozen voor schrijnwerk met een U-waarde van 1,1 W/m²K. Dat komt overeen met het niveau van een lage-energiewoning. De isolatie is ook navenant: in de buitenwanden van de woonunits zit 16 cm rotswol, 12 cm in de vloer en 20 cm in het dak."

Speksteenkachel én warmtepomp

"Als verwarming hebben we naast de speksteenkachel gekozen voor een lucht-luchtwarmtepomp, waarvan de binnenunits eveneens al in het atelier gemonteerd werden. Voor waterverwarming gebruiken we een warmtepompboiler. Je ziet, je kan woonunits zo ver laten afwerken als je zelf wil."

Tien werkdagen

Ook de afwerking aan de buitenkant verloopt erg snel. "Het enige wat we nog nodig hadden, was een aannemer voor het gevelmetselwerk. In totaal was er aan onze woning voor tien dagen werk, inclusief de funderingswerken."

Dak op één dag

"Het dak hebben we zelf gelegd, in één dag. Een zadeldak is perfect mogelijk, maar wij hebben geopteerd voor een plat dak. De bovenste twee units werden helemaal waterdicht afgeleverd met 8 cm rotswol onder industriële profielplaten. Perfect woonklaar dus. Maar wij hebben daarbovenop nog rotswolplaten van 12 cm gelegd en afgewerkt met een EPDM-folie. Allemaal in samenspraak met de architect uiteraard."

E-peil 41

Het huis van Yves en Heidi scoort een E-peil van amper 41, wat overeenkomt met een zeer lage-energiewoning. "We hebben geen luchtdichtheidsmeting laten uitvoeren, maar ook dat is mogelijk", zegt Yves.

Flexibele binnenwanden

En wat met elektriciteit en sanitair? "Alle leidingen worden al in het atelier geplaatst. Het enige wat je nog moet doen, is de hoofdvoeding inschakelen en je hebt overal elektriciteit en licht. Mocht je later toch nog wat willen aanpassen, dan kan dat heel gemakkelijk. De volledige interieurindeling is gemaakt met wanden uit gipskarton. Als later de kinderen het huis uit zijn, kunnen wij snel en zonder veel moeite onze kamer uitbreiden."

Voor wie?

Het mag duidelijk zijn: Yves en Heidi hebben een originele en energie-efficiënte woonst gebouwd. En dat voor een bijzonder aantrekkelijke prijs. "Voor een huis zoals het onze mag je rekenen op een prijs van 175.000 euro, inclusief kosten", vertelt Yves. "Dat maakt deze manier van bouwen heel interessant voor mensen die het anders net niet kunnen betalen. En uiteraard voor wie geen tijd wil verliezen. Echt, wij raden het iedereen aan!"

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Energie - Technieken

Concrete House

Energie - Technieken

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Ecohuis

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Een houtskeletbouw met de beste materialen en technieken

Livingwood

Een houtskeletbouw met de beste materialen en technieken

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Bouw zelf je BEN-woning

Evolution Products

Bouw zelf je BEN-woning