“Breder publiek voor houtskelet dan 10 jaar geleden”

Houtskeletbouw is de meest gebruikte alternatieve bouwtechniek ter wereld. Ook bij ons wint deze bouwwijze aan populariteit. Livios ging in Tongeren een kijkje nemen bij een laagenergetische houtskeletbouwwoning in opbouw en sprak er met de schrijnwerker en architect.

"Meer en meer bouwheren zijn ervan overtuigd dat hout een duurzaam alternatief is voor structuurwerken, zeker met de hedendaagse behandelingstechnieken", weet architect Remy Lamens.

Schrijnwerker Julien Claesen zit al ruim veertig jaar in het vak en is gespecialiseerd in binnenschrijnwerk. Groot was de uitdaging dan ook om voor het eerst elementen voor een houtskeletwoning uit te tekenen. “Na een achttal uren tekenwerk heb ik met architect Lamens Remy aan tafel gezeten om de plannen grondig door te nemen. Dankzij deze goede voorbereiding en de werfbezoeken van de architect zijn er op de werf geen problemen geweest.”

10.000 schroeven

Schrijnwerker Julien Claesen bouwt na een carrière van 40 jaar voor het eerst een houtskeletwoning.

Er werd niets op voorhand in een atelier gemaakt. Na het uittekenen van de plannen liet Julien al het hout op maat zagen in een zagerij. Op acht dagen stond de structuur al recht. “Deze manier van werken geniet volgens mij de voorkeur boven het produceren van constructie-elementen in een atelier. Die worden meestal met nagels aan elkaar geschoten. Hier op de werf is alles geschroefd voor extra stevigheid. Er zitten zeker 10.000 schroeven in de totale constructie. Bovendien verloopt het transport van prefab elementen moeilijker, want je krijgt onvermijdelijk trillingen in de balken, waardoor schroeven kunnen breken.”

+/- 700 m² aan OSB-platen

Een houtskelet bestaat uit kepers die op een vaste afstand van elkaar verticaal staan opgesteld en onderling verbonden worden door horizontaal bevestigde kepers. Zo ontstaan er houten kaders. Tegen deze kaders worden dan panelen bevestigd, die de stabiliteit van de structuur garanderen. “In deze woning zitten, zonder de plafonds, 76 kaders van gedrenkte Noorse den. Standaard gebruikt men balken van 15 cm dik, maar hier zijn alle balken 18 cm dik voor een extra stevige structuur. Daarnaast is er ongeveer 700 m² aan type 3 OSB-platen gebruikt in de woning. Die zijn waterbestendiger.”

Aanpassingen in ontwerp mogelijk

In deze woning zitten, zonder de plafonds, 76 kaders van gedrenkte Noorse den, een 10.000-tal schroeven en +/-700 m² aan OSB-platen van type 3.

Aan de binnenconstructie zijn op de werf zelf nog enkele aanpassingen gebeurd. “Zo besloot de bouwheer om toch een douche te voorzien in de badkamer. We hebben dan gewoon een muur verplaatst. Met baksteen was dit niet mogelijk geweest zonder dat er breekwerk aan te pas kwam. Verder heb je ook geen droogtijden en weinig materiaalverlies.”

Hout als duurzaam alternatief

Voor architect Remy Lamens ligt de grootste uitdaging bij het ontwerp van een laagenergetische woning bij het halen van de beoogde cijfers, zowel budgettair als energetisch. “Houtskeletbouw is hiervoor een dankbare constructiemethode met een grote ontwerpvrijheid, lage ecologische voetafdruk en eenvoudige structuren. En bovendien budgettair gelijkwaardig aan massiefbouw. Meer en meer bouwheren zijn er dan ook van overtuigd dat hout een duurzaam alternatief is voor structuurwerken, zeker met de hedendaagse behandelingstechnieken.”

Belangrijke voordelen voor bouwheer

“Ik merk dat er een breder publiek bestaat voor houtskelettechnieken dan pakweg tien jaar geleden. Logisch als je de voordelen voor de bouwheer bekijkt. Zoals de hogere isolatiewaarde van een houtskeletwand ten opzichte van een traditionele wandopbouw, doordat je 'relatief goedkope' isolatie in de structuur kan steken. Bij traditionele wandopbouw wordt de isolatiewaarde in hoofdzaak bepaald door de spouwisolatie, wat resulteert in dure isolatieplaten. Een ander argument is de snelle opbouw en bijgevolg kortere bouwfase. Maar bovenal is houtskelet een overtuiging van de bouwheer zelf. Bij geen enkele van mijn projecten heb ik de bouwheer moeten adviseren, ze komen meestal zelf met het idee.”

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Dewaele Woningbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Livingwood

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Dampopen bouwen

Ecohuis

Dampopen bouwen

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Sibomat NV

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Totaalbegeleiding door bouwteam, woningbouw sleutel op de deur

Arkana

Totaalbegeleiding door bouwteam, woningbouw sleutel op de deur