Klopta? Is een brandpolis voor een houten woning duurder ?

Foto: Livios  

Parallel met de groeiende interesse voor bouwbiologie en duurzaam bouwen, merken we in ons land ook een toename van het aantal houten woningen. Vooral de houtskeletbouw wint aan populariteit, maar daarnaast zit ook massieve houtbouw in de lift. Vermits hout als materiaal vatbaarder is voor brand dan steenmaterialen, zijn veel mensen ervan overtuigd dat een brandpolis voor een houten woning duurder is dan voor een traditionele woning. Klopt deze veronderstelling wel? We vroegen het aan Peter Van Esser, verzekeringsmakelaar voor het Hasseltse kantoor Noord-Zuid. Zoals te verwachten was voor een verzekeringsgebonden materie kan er onmogelijk ja of nee op deze vraag geantwoord worden en ligt het juiste antwoord ergens in het midden.

"Een verzekeringspremie evolueert steeds mee in functie van het te verzekeren risico. Zoals het woord brandverzekering al laat vermoeden staat hier het brandrisico centraal. Hoe brandbaarder de constructie, hoe hoger de premie», steekt Peter Van Esser van wal. «Wij kunnen de mening bijtreden dat een degelijke houten woning niet sneller zal branden dan een klassieke woning, maar anderzijds is het wel zo dat wanneer er toch een brand optreedt de kans op een totaal verlies van het verzekerde goed veel groter is bij een houten constructie, vandaar..."

Foto: Livios  

De meerkost kan volgens Peter Van Esser variëren van + 75 tot + 250 %, afhankelijk van de aard van de constructie en van het feit of het een hoofdverblijf of een buitenverblijf betreft.

Het doorslaggevende criterium om al dan niet een meerprijs aan te rekenen verschilt volgens de makelaar van Noord-Zuid van maatschappij tot maatschappij. Sommige verzekeraars gaan in eerste instantie na of de dragende structuren al dan niet uit hout vervaardigd zijn. Andere focussen zich eerder op de gevels en rekenen geen extra premie aan wanneer de buitenmuren van de woning grotendeels in onbrandbare materialen zijn opgetrokken, zoals baksteen en beton, maar ook glas en metaal. Grotendeels betekent concreet voor de meeste verzekeraars dat men accepteert dat tot 20 % van de gebruikte materialen (waaronder bijvoorbeeld hout) brandbaar zijn.

Peter Van Esser wil tot slot beklemtonen dat het onjuist zou zijn om alle houtbouwwoningen over één kam te scheren. «Houtbouw heeft de jongste jaren een hele evolutie ondergaan waardoor zowel de kwaliteit als de brandveiligheid er enorm op vooruitgegaan zijn. Hierdoor kan er voor bepaalde bouwtechnieken een certificaat voorgelegd worden waardoor er geen bijpremie meer wordt aangerekend. Natuurlijk hangt er aan een dergelijke kwaliteitsbouw vaak weer een ander prijskaartje, maar kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs.

Hetzelfde verhaal vind je ook terug bij de woningen met een rieten dak. Wanneer dit dak rust op een volledig betonnen draagvlak en de eventuele zolder enkel toegankelijk is via een luik in metaal wordt er ook in dit geval geen bijpremie meer aangerekend.»

Conclusie: Dat klopt in veel gevallen wel, maar niet altijd.

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Dewaele Woningbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Livingwood

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Dampopen bouwen

Ecohuis

Dampopen bouwen

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Sibomat NV

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Totaalbegeleiding door bouwteam, woningbouw sleutel op de deur

Arkana

Totaalbegeleiding door bouwteam, woningbouw sleutel op de deur