Kwaliteit en kostprijs prefabwoning?

Vraag

Mijn partner en ik hebben een zeer mooie woning gevonden en zijn enthousiast om ze te kopen. We hebben echter bij het bezichtigen enkele barsten in de muren ontdekt, vooral boven raam- en deurkozijnen. Wat we ook vernomen hebben van geburen is dat de woning prefab gebouwd is. De woning is elf jaar oud. We vragen ons af of het wel verantwoord is dat we deze woning kopen omdat we niet goed weten of er nog barsten kunnen optreden, wat de nadelen zijn van de bestaande barsten enz. De huidige eigenaars wijten de barsten aan werken die men aan de straat heeft uitgevoerd maar dat verhaal blijkt niet te kloppen omdat wij inmiddels vernomen hebben dat die werken reeds voor de bouw van de woning zijn uitgevoerd. Daarom hebben wij het gevoel dat de eigenaars niet eerlijk zijn en het "probleem" weglachen. Voor ons is dat natuurlijk wel allemaal belangrijk om weten. Verder vroegen wij ons ook af of de vraagprijs van een woning die prefab werd gebouwd even hoog mag zijn als een traditioneel gebouwd huis.

Antwoord

Als alles volgens het boekje verloopt is de kwaliteit van een geprefabriceerde woning doorgaans beter dan die van een ter plaatse gebouwde woning, stelt Geert Loret. Immers, verschillende belangrijke handelingen kunnen gebeuren onder ideale omstandigheden, onafhankelijk van de weers- en temperatuurswisselingen. Ook de montage is minder weersafhankelijk. Bijgevolg kan een prefabwoning doorgaans sneller gebouwd worden dan een traditioneel gebouwde woning. Het is me niet duidelijk welk prefabtype je voor ogen hebt ( houtskelet, beton,…). Als de barsten waarover je spreekt dwars doorheen de muren gaan, of nogal breed zijn is er wellicht een probleem met de woning. Als het gaat over oppervlaktescheuren, bv enkel in het pleisterwerk, is dit doorgaans niet zo ernstig , en zijn de meest voorkomende plaatsen , zowel bij prefabwoningen als traditioneel gebouwde inderdaad boven deuren en ramen. Het gaat hier doorgaans om zettingsscheurtjes, veroorzaakt door het zachtjes zetten van de woning in de eerste jaren na het bouwen (kleine zakkingen in de ondergrond) of om scheurtjes ten gevolge van het licht doorbuigen van de balk boven raam of deur, of gewoonweg het krimpen van de bezetting. Dergelijke scheurtjes zouden enkel zichtbaar kunnen zijn indien de wanden niet behangen zijn (wel beschilderd bv). In sommige prefabwoningen (houtskelet en sommige types betonprefab) worden de wanden bekleed met gipsplaten. Een scheurtje kan dan voorkomen door het vergeten aanbrengen van voegband bij het afwerken van de plaatvoegen. De verkoper zal dergelijke barsten natuurlijk minimaliseren, in functie van zijn verkoop. Indien de woning, behoudens dit euvel, echt jullie droomwoning is, raad ik jullie aan om nog een bezoek te vragen en je deze keer te laten vergezellen door een expert (architect, stabiliteitsingenieur,…). Een kleine investering die jullie zal helpen de juiste beslissing te nemen. Kortom, kleine scheuren of barsten zijn frequent voorkomend, zonder ergens schuld te kunnen aanwijzen, maar meestal ook onschuldig. Een goed opgevatte prefabwoning moet in kwaliteit zeker niet onderdoen voor een traditioneel gebouwde woning, en vandaar ook niet in prijs. Het grote voordeel zit hem immers in de betere omstandigheden waarin het werk geleverd wordt en in de bouwsnelheid.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Houtbouw

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Geïsoleerde vloeren

Evolution Products

Geïsoleerde vloeren

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Energie - Technieken

Concrete House

Energie - Technieken

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Ecohuis

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Livingwood

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !