Houten huizen zijn het zuinigst

Foto: Hanssens Spanten  

In Trends van 21 oktober lazen we een artikel over een Amerikaans rapport waaruit blijkt dat hout het meest milieuvriendelijke bouwmateriaal is voor de constructie van woningen. Het rapport bestudeert de hele levenscyclus van diverse bouwmaterialen en bouwtechnieken: groei, ontginning verwerking, productie verbruik en ten slotte afval.

Al deze gegevens van verschillende bouwproducten zijn ondergebracht in een databank die kan worden geraadpleegd door verbruikers, bouwheren, architecten, politici en ambtenaren. Zo kan elke partij aanbevelingen doen. Daarvoor werden twee typevoorbeelden uitgewerkt in detail. Ten eerste houtskeletbouw versus staalbouw in het koude Mineapolis en als tweede beton versus houtskeletbouw in het warme, vochtige Atlanta.

In Mineapolis slorpt de constructie in hout 17% minder energie op dan staal. Het staal veroorzaakt meer opwarming (26%), meer luchtverontreiniging (14%) en aanzienlijk meer waterverontreiniging (300%). Qua afvalimplicaties waren hout en staal aan elkaar gewaagd. In Atlanta bleek de betonconstructie 16% meer energie op te slorpen dan hout. Ook hier is beton verantwoordelijk voor meer opwarming (31%) en meer luchtverontreiniging (23%). Verder is de afvalimpact veel groter dan bij hout (51%) en de waterverontreiniging is ongeveer gelijk.

Het rapport concludeert dat hout het meest milieuvriendelijke materiaal is voor woningbouw omdat het minder energie opslorpt, minder lucht- en waterverontreiniging veroorzaakt en zodoende de opwarming van de aarde tegengaat.

Verelst Woningbouw en Renovatie

Verelst Woningbouw en Renovatie
  • Renovatie
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Voordelen houtskeletbouw

Sibomat NV

Voordelen houtskeletbouw

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

Een Bijgebouw in houtskeletbouw

Dampopen bouwen

Ecohuis

Dampopen bouwen

Energie - Technieken

Concrete House

Energie - Technieken

Een woning op jouw maat

Livingwood

Een woning op jouw maat

Wat is staalframebouw?

beSteel

Wat is staalframebouw?