Huis bouwen in vier maanden? Check!

Houtbouw zit in de lift. Volgens de Confederatie Bouw heeft 15 tot 20 % van alle nieuwe woningen een houten draagstructuur. Meestal gaat het om houtskeletbouw. Maar ook massieve houtbouw is misschien iets voor jou. Roel Schuerwegen van houtbouwbedrijf IBC legt uit waarom.

Houten balken vormen zowel de binnenafwerking als de draagstructuur.

Foto: IBC  

Bij een kruisverbinding verspringen de balken in de hoeken telkens met de helft.

Foto: IBC  

De verdiepingsvloer rust op een houten roostering.

Foto: IBC  

De muurisolatie bestaat uit een combinatie van een zachte wol- (foto) en harde purplaat.

Foto: Knauf  

Ligt het dak erop en is de vloer gestort? “Dan fixeren we de volledige woning met verstevigingpalen die de balken van boven tot onder met elkaar verbinden.”

Foto: IBC  

De binnenzijde van de draagstructuur blijft in principe zichtbaar. Op een likje verf na.

Foto: IBC  

Roel Schuerwegen van IBC: "Aan de buitenkant zie je niet dat het een massieve houtbouw is."

Foto: IBC  

Hoe werkt het?

IBC is gespecialiseerd in houtstapelbouw of het ‘blokhutsysteem’. Houten balken vormen zowel de binnenafwerking als de draagstructuur. De balken worden ter plaatse op elkaar gestapeld. Raam- en deuropeningen zijn voorzien. De buitenzijde wordt afwerkt met isolatie en gevelstenen. Nutsleidingen verdwijnen achter het massieve binnenblad.

Basis blijft hetzelfde

Net als bij een traditionele bouw, rust de draagstructuur op funderingen, een kruipruimte of kelder. Of op een betonplaat. "Deze mag iets lichter uitgevoerd, omdat de houtstructuur weinig weegt."

Soorten verbindingen

De eerste houten balk rust op een plintsteen en wordt met een bandijzer vastgeschroefd op de fundering. Daarop komt de rest van de structuur.

Kruisverbinding

De balken haken in elkaar met een tand- en groefverbinding. Een laagje lijm zorgt voor extra stevigheid. De hoeken zijn verbonden met een ingefreesde kruisverbinding. "Zo ontstaat een oersterk geheel van boven tot onder." Bij deze verbinding verspringen de balken in de hoeken telkens met de helft. De lijnen aan de binnenzijde lopen dus niet door (zie foto).

Zwaluwstaartverbinding

Het alternatief is een zwaluwstaartverbinding. "Zuiver esthetisch, want qua sterkte is de kruisverbinding onovertroffen."

Roostering en dak

De verdiepingsvloer rust op een houten roostering. "Ook hier frezen we de balken in aan de uiteinden en leggen we ze met een kruisverbinding op de draagstructuur. Hetzelfde geldt voor het dak: alle balken hangen in elkaar", aldus Schuerwegen.

Dakpannen en chape

"Een massieve houtbouw verdraagt veel gewicht. Daarom vormen zware dakpannen of een dikke chapelaag op de verdiepingsvloer geen probleem."

Verstevigingspalen

Ligt het dak erop en is de chape gestort? "Dan fixeren we de volledige woning met verstevigingpalen. Die verbinden de balken van boven tot onder met elkaar. Zo kan de constructie geen kant meer uit. En vermijden we problemen als gevolg van uitzetting of krimp."

Metselwerk

Tijd voor het buitenspouwblad. "Eerst plaatsen we 16 centimeter spouwisolatie: 8 centimeter harde pur aan de buitenkant, 8 centimeter plooibare rotswol tegen de draagstructuur. Zo kunnen we de leidingen makkelijk wegwerken. Na de isolatie komt een spouw van 4 cm en ten slotte het metselwerk."

En de binnenkant?

Langs buiten zie je niet dat het om een houten woning gaat. De binnenzijde van de draagstructuur blijft in principe zichtbaar. Op een likje verf na. "Eventueel plaatsen we gipskartonplaten. Maar als je de volledige binnenkant zo wil afwerken, is deze bouwtechniek niets voor jou. Je moet helemaal overtuigd zijn van de sfeer die hout uitstraalt."

Het plaatsen van de houtstructuur duurt een week. De volledige afwerking vier maanden. "Of drie maanden voor bijbouwen."

Aandachtspunten

"Massieve houtbouw biedt alle flexibiliteit in de afwerkingsfase. De leidingen voor sanitair en elektriciteit komen in de chape of achter de draagstructuur. Stopcontacten boren we ter plaatse in de muur met een klokboor. Vervolgens boren we een gat schuin naar onder en trekken we de elektriciteitsdraden omhoog."

“Lichtschakelaars plaats je best zo dicht mogelijk tegen een deuropening. Dan leiden we de draden omhoog via de deurstijl en hoeven we maar een korte afstand te overbruggen.”

Twee zaken waar je best op voorhand bij stilstaat:

  1. Lichtpunten onder het dak: "We kunnen de bekabeling niet uitslijpen in de muren. Dus voeren we elektriciteitsdraden in de ruwbouwfase langs de buitenzijde over het dak tot op de plaats van de lichtpunten."
  2. Wandverlichting op binnenmuur: "Dan is het aangewezen dat we op voorhand in ons atelier al het gat boren. De bekabeling steken we er tijdens de opbouw doorheen."

Perfect binnenklimaat …

"Het grootste verschil met andere bouwtechnieken, ook houtskeletbouw, is dat je optimaal profiteert van het vochtregulerende karakter van hout. Je hebt altijd een perfect binnenklimaat en verwarmt zeer energiezuinig. Door de aangename gevoelstemperatuur kan je de thermostaat twee graden lager zetten."

… dankzij massieve opbouw

Dat heeft alles te maken met de massieve wandopbouw. "Onze dragende wanden bestaan uit balken van rood Noors grenen van 56 millimeter dik. Is het binnen te vochtig, nemen ze vocht op. Is het te droog, geven ze het weer af. Resultaat: een gezonde leefomgeving, de klok rond."

Tip: "Om krimp en uitzetting te beperken, worden houten woningen soms opgebouwd met balken van gelamineerd hout. Slecht idee, zo blijft er niets over van de vochtregulerende eigenschappen."

Kostenplaatje?

Daarover doet Schuerwegen liever geen uitspraken, omdat de prijs enorm varieert. "Tegenover andere bouwtechnieken is massieve houtbouw niet goedkoper. Maar het is wel een zeer snelle methode, waardoor je veel tijd en eventuele huurkosten uitspaart."

Ideaal voor bijbouwen

IBC bouwt één woning per week. Nieuwbouw, maar ook recreatiewoningen en renovaties. "Ook voor bijbouwen in de stad is dit systeem interessant", besluit Schuerwegen. "We brengen de materialen makkelijk naar achter zonder kraan, werken snel en stofvrij. Ideaal, want niemand leeft graag lang op een bouwwerf."

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Sibomat NV

Sibomat NV
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Dewaele Woningbouw

Hoeveel kost een houtskeletbouw?

Totaalbegeleiding door bouwteam, woningbouw sleutel op de deur

Arkana

Totaalbegeleiding door bouwteam, woningbouw sleutel op de deur

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Livingwood

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Energie - Technieken

Concrete House

Energie - Technieken

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Ecohuis

De bijkomende kosten voor het bouwen van een woning

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !