Huis uit de printer? Bouwsector maakt er werk van!

Een huis in 3D printen: absurd, realistisch of binnenkort de realiteit? Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen & Wonen Kamp C uit Westerlo wil het 3D-printen in de bouwsector een boost geven en investeert daarom in de nodige printinfrastructuur, samen met zeven partners en de Vlaamse en Europese overheid.

Het project C3PO is een samenwerking tussen Kamp C en zeven partners, o.a. uit de bouwwereld.

Foto: dewijkvanmorgen.be  

Peter Paul van den Berg: "3D-printing maakt bouwen efficiënter, goedkoper en milieuvriendelijker. Het laat meer creativiteit, maatwerk en last minute aanpassingen toe."

Foto: buildingcampus.nl  

C3PO

Het grensverleggend project C3PO – Co-creatie: 3D-printen met Ondernemingen – ontstond uit ‘De wijk van morgen’ waarin Kamp C op zoek gaat naar de nieuwste innovaties in de wereld om ze te vertalen naar onze eigen bouwnijverheid. Landen zoals de Verenigde Staten, Rusland en Taiwan staan al ver in deze 3D-printtechniek, zoals je hier kan zien.

“Ik denk dat dit project een mijlpaal is voor de Kempense en Vlaamse bouwnijverheid”, zegt Peter Bellens, voorzitter van Kamp C. We zorgen voor een neutrale omgeving waarin bedrijven en ontwikkelaars met weinig risico de wereld van 3D-printtechniek kunnen verkennen.”

Wissel op de toekomst

Bellens spreekt over een hoognodig project. “We mogen niet nog meer achterstand oplopen. Want als we niet oppassen, zijn het buitenlandse bedrijven die straks in Vlaanderen met de eer én de centen gaan lopen. We moeten ervoor zorgen dat we in eigen land de lead nemen. En onze ambitie ligt nog hoger: we willen toonaangevend worden in de Benelux.”                                                                                     

Samenwerken

Zoals de titel al doet vermoeden, is de draaiende motor van C3PO ‘samenwerken’. Acht gelijkwaardige partners, koplopers in innovatie en gerenommeerde kennisinstellingen en Kamp C als onafhankelijke coördinator, dragen en co-financieren het project. Ook de Europese en Vlaamse overheid staan achter het project met een financiële steun via EFRO – het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Kansen voor iedereen

Bellens: “Bedoeling is om de investering ‘terug te geven’ aan de samenleving. Zo kunnen de ondersteunende bedrijven experimenteren met de nieuwe techniek. Maar ook de rest van de bouwsector zoals andere firma’s en kmo’s kunnen gebruik maken van de printer. We betrekken ook hogescholen en middelbare scholen zodat ze theorie aan praktijk kunnen koppelen.”

Voordelen van 3D-printen

Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C is overtuigd van de vele voordelen. “3D-printing maakt bouwen efficiënter, goedkoper en milieuvriendelijker. Het laat meer creativiteit, maatwerk en last minute aanpassingen toe, zonder aanzienlijke meerprijzen. Al deze mogelijkheden maken van 3D-printing een ware partner voor traditionele bouwbedrijven, eerder dan een bedreiging.”

Bekijk hier nog een voorbeeld van 3D-printen in de bouw:

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Geïsoleerde vloeren

Evolution Products

Geïsoleerde vloeren

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

Kamp C

Vragen rond duurzaam bouwen? Krijg advies op maat van specialisten

De Nieuwbouw van een lage-energiewoning of passiefhuis in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

De Nieuwbouw van een lage-energiewoning of passiefhuis in houtskeletbouw

Een houtskeletbouw met de beste materialen en technieken

Livingwood

Een houtskeletbouw met de beste materialen en technieken

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Ecohuis

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Nieuwbouw in combinatie met verschillende afwerkingen

Concrete House

Nieuwbouw in combinatie met verschillende afwerkingen