Isolatie en muur in één

Denk jij bij het woord 'bouwen' ook meteen aan snelbouw- en bakstenen metselen? Een minder bekend bouwmateriaal zijn isolerende bekistingsblokken. Frédéric Stainier van fabrikant Isovariant doet het systeem uit de doeken.

Van links naar rechts: de buitenste isolatielaag, vijf afstandhouders en de binnenmuur.

Foto: Isovariant  

In de tussenruimte wordt beton gestort.

Foto: Isovariant  

Voor de gevelafwerking ben je volledig vrij.

Foto: De Saegher Steenfabrieken  

Het hoofdbestanddeel van deze blokken is Neopor. Dat materiaal bestaat op zijn beurt uit polystyreen en grafiet. Een combinatie die je ook terugvindt in onder meer harde gevelisolatieplaten. "Neopor isoleert 20 % beter dan geëxpandeerd polystyreen", begint Stainier. "Het is ook beter bestand tegen vocht." Een blok bestaat uit twee isolatieplaten, verbonden door afstandhouders.

Muur én isolatie in één

Zo'n blok is binnenmuur en isolatie in één. Hoe dat werkt op de werf? Eén keer de eerste laag een feit is, gaat het volgens Stainier snel. Hij vergelijkt de manier van werken zelfs met Lego. "Rij per rij stapel je de blokken langs mekaar. De tand-groefverbinding garandeert een goede aansluiting. Voor de overspanningen van ramen en deuren zijn er speciale U-lateien. De L-blokken dienen dan weer om een nieuwe verdieping te maken."

Beton

Maar wat zorgt dan voor de stevigheid? Want op dit moment bestaan je muren uit twee lagen isolatie... Het antwoord: beton. In de ruimte tussen de isolatieplaten wordt ter plaatse beton gestort. Vandaar de benaming 'bekistingsblokken'. Dit is trouwens maar één van de vele manieren waarop beton een rol kan spelen in de muuropbouw.

Carte blanche

En de afwerking? Net zoals bij een normaal huis: een pleisterlaag tegen de binnenmuren en carte blanche voor je buitenmuren: bakstenen, pleister, gevelpanelen ...

Passief

Het energetische plaatje dan. "De binnenisolatieplaat en de tussenruimte zijn altijd even breed: vijf en vijftien centimeter. De isolatielaag aan de buitenkant is vijf, vijftien of 25 centimeter", aldus Stainier. "Met die eerste bouw je binnenmuren, met die laatste de buitenmuren van een passiefhuis."

De voordelen?

Waarom zou je kiezen voor deze bekistingsblokken en niet voor de traditionele manier van bouwen? "Omdat je zeker bent van een doorlopende isolatieschil. Zonder zwakke punten en met goede luchtdichtheid. Een ander voordeel: de snelheid van werken. Op deze manier bouwen is 30 tot 50 % sneller dan traditioneel metselwerk. De blokken meten 125 bij 25 centimeter en zijn met hun 2,3 kilogram makkelijk verwerkbaar. Ons systeem is ook geschikt voor zelfbouwers."

En de prijs?

We sluiten af met het prijskaartje. Dat is volgens Stainier vergelijkbaar met dat van een traditionele woning. "De materiaalkosten liggen wat hoger, maar er zijn minder werkuren nodig. Dat compenseert", besluit Stainier.

Ken je deze bouwmethode al?

Ook blokken die muur en isolatie in één zijn. En ook geschikt voor zelfbouwers: bouwen met cellenbeton.

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Livingwood

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

Concrete House

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Ecohuis

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Sibomat NV

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Euromac2 ruwbouw

Evolution Products

Euromac2 ruwbouw