Primeur in Brussel: woonbox voor lage inkomens

De vereniging Samenlevingsopbouw Brussel bouwt woonboxen om leegstand te bestrijden en mensen met een laag inkomen betaalbaar te laten wonen. Dat lezen we op Bruzz.be.

De Brusselse woonboxen zijn opgebouwd uit standaardpanelen en hebben één, twee of drie kamers. Het grote voordeel is de snelle montage en vooral de demontage bij de herbestemming van het pand.

Foto: Samenlevingsopbouw Brussel  

Gent heeft grootse plannen met GEK-wonen, Goedkoop, Ecologisch en Kleinschalig wonen in de 20ste eeuwse gordel. Met dit project willen ze prototypes van demonteerbare, betaalbare en ecologische woonunits ontwikkelen en op onderbenutte terreinen plaatsen.

Foto: Labland  

De woningen worden gefinancierd door een mix van mogelijke bronnen zoals sociale investeerders, toekomstige bewoners, verwachte huurgelden, banklening en crowdfunding.

Foto: Labland  

Tekort versus overschot

Betaalbare woningen zijn zeldzaam in het Brusselse gewest. De wachtlijsten voor sociale woningen blijven aandikken, terwijl er naar schatting twee tot vier miljoen vierkante meter aan kantoorgebouwen leeg staat. De woonbox vormt een oplossing voor beide problemen.

De woonboxen krijgen in de vorm van voorlopige appartementen een plaats in grote, ongebruikte ruimtes zoals kantoorgebouwen. Ze zijn opgebouwd uit standaardpanelen en hebben één, twee of drie kamers. Het grote voordeel is de snelle montage en vooral de demontage bij de herbestemming van het pand.  

Voor wie?

Brussel kent veel gezinnen met nauwelijks financiële middelen voor een onderkomen. Zij kunnen maximum drie jaar terecht in de tijdelijke woningen voor 250 à 350 euro per maand. Aan de huur hangt wel een sociale begeleiding en een spaarsysteem van drie jaar vast. "Die zorgen ervoor dat mensen met een bescheiden inkomen opnieuw ruimte in hun hoofd krijgen", zegt Stijn Beeckman van Samenlevingsopbouw.

Bedoeling is om van het bestaand prototype van de woonbox veel kopieën te maken zodat het concept een weg vindt in Brussel. Wie weet wel naar studenten die de boxen huren als studentenkamers.  

Spaarsysteem
"Gezinnen die 500 euro per maand kunnen uitgeven aan huisvesting, besteden daar dankzij de woonbox maar 250 euro aan. De rest komt in een spaarsysteem terecht. Ze hebben daardoor minder zorgen en bloeien open. We zien dat ze dan bijvoorbeeld vormingen volgen, overstappen naar een andere job en sterker in hun schoenen staan", legt Beeckman uit.

GEK in Gent

In Gent werkt Labland ook aan demonteerbare woonunits. De vzw heeft grootse plannen met GEK-wonen, dat staat voor Goedkoop, Ecologisch en Kleinschalig wonen. "We willen prototypes van demonteerbare, betaalbare en ecologische woonunits ontwikkelen en op onderbenutte terreinen plaatsen”, zegt Steven Vromman van Labland.

Hiervoor werkt Vromman met samen met een netwerk van architecten, ontwerpers, aannemers, academici en juristen. “En met lokale buurtgroepen en bewoners in de 20ste gordel die we nauw betrekken bij de realisatie en evaluatie. We mikken op woningen van maximum 50.000 euro (exclusief btw) die we willen verhuren aan doelgroepen die er nood aan hebben. De woning zelf laten we financieren door een mix van bronnen zoals sociale investeerders, toekomstige bewoners, verwachte huurgelden, banklening en crowdfunding.”

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Livingwood

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

Concrete House

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Ecohuis

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Sibomat NV

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Euromac2 ruwbouw

Evolution Products

Euromac2 ruwbouw