Systeem kwaliteitsverklaringen passiefhuizen actief

Onlangs stak Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie Els Van Weert de meest energiezuinige woningen van Vlaanderen een hart onder de riem door de uitreiking van de eerste kwaliteitsverklaringen voor gebouwen in de passiefhuisstandaard, en dit op het Benelux Passiefhuis-Symposium te Aalst.

Foto: Passiefhuis Platform  

De procedure van kwaliteitsverklaringen en de bijbehorende controles, werden ontwikkeld door Passiefhuis-Platform vzw en staan nu op punt. De gewaardeerde gebouwen dienen te voldoen aan de zogenaamde passiefhuis-standaard. Dit wil zeggen dat het brutoverbruik van de gebouwen minder moet bedragen dan 15 kWh per vierkante meter netto verwarmde vloeroppervlakte per jaar.

Een recente macro-economische studie, uitgevoerd door PHP in Europees verband, bevestigde dat de promotie van passiefhuizen in België de regering een aanzienlijke besparing in de begroting kan leveren. Bovendien vaart de gebruiker er wel bij: zonder traditionele actieve verwarming worden gemiddelde comforttemperaturen van 23°C bereikt en de factuur voor verwarming bedraagt gemiddeld minder dan 15 EUR per maand. De totale energiefactuur van de passiefhuis-bewoners, inclusief elektriciteit en bereiding van sanitair warm water, bedraagt gemiddeld minder dan 300 EUR per jaar.

Passiefhuis-Platform is van oordeel dat het bouwen van een passiefhuis niet door de eerste de beste architect of aannemer kan worden uitgevoerd. Het platform wil erover waken dat bouwheren die een passiefhuis wensen, zeker niet dienen in te boeten aan comfort door het vermijden van een traditionele verwarming. Integendeel, het platform waakt erover dat de allerhoogste comfortklasse voor woningen wordt gehaald. Gezien de strenge eisen van passiefhuizen voor isolatie, ventilatie en luchtdichtheid, werd geopteerd om een kwaliteitsbewakingssysteem in te voeren voor de controle van passiefhuis-ontwerpen. Na twee jaar studie zijn inmiddels de instrumenten voor het berekenen van passiefhuizen ook geactualiseerd en bruikbaar voor de evaluatie van passiefhuizen in het Belgisch klimaat. Deze rekenprocedures, samengebundeld in het zogenaamde Passiefhuis-Projectpakket (PHPP), worden ingezet voor de levering van kwaliteitsverklaringen van passiefhuizen. Lijsten van experts die kunnen instaan voor de berekening van passiefhuizen en het testen van de luchtdichtheid van woningen zijn inmiddels beschikbaar. Het Passiefhuis-Platform kan de berekeningen, plannen en testen van passiefhuizen voor de bouwheer verifiëren.

Het Passiefhuis-Platform biedt nu bijzondere hulp aan bouwheren die samen met hun architect hun passiefhuis-ontwerp wensen te laten beoordelen door een externe partij. De bouwheer ontvangt bij een positieve beoordeling een originele kwaliteitsverklaring per gebouw. Het Passiefhuis-Platform controleert de geleverde plannen, documenten, berekeningen en testrapporten en adviseert het bouwteam in de cruciale beslissingsfasen van een project omtrent de haalbaarheid van de passiefhuis-standaard. Verwacht wordt dat de kwaliteitsverklaring een nuttig instrument zal zijn dat kan worden ingezet voor het bepleiten van subsidies en gunstige financiële voorwaarden en voor het creëren van een (comfort)meerwaarde voor de verkoop en verhandeling van bouwprojecten.

Op het passiefhuis-symposium werden alvast zeven woningen na een grondig nazicht van plannen, berekeningen en werfdossiers beloond met een officiële kwaliteitsverklaring. Hieronder vielen twee pionierprojecten in de passiefhuis-standaard (Heusden-Destelbergen en Heusden-Zolder), doch ook nieuwe passiefhuizen in Wijtschate, Ename, Torhout, Bocholt en Willebroek kregen een grote onderscheiding.

Voor meer informatie www.passiefhuisplatform.be.

Ecohuis

Ecohuis
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Bouwen met Dewaele Houtskeletbouw

Voordelen houtskeletbouw

Sibomat NV

Voordelen houtskeletbouw

Dampopen bouwen

Ecohuis

Dampopen bouwen

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

Concrete House

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

De Nieuwbouw van een lage-energiewoning of passiefhuis in houtskeletbouw

Ralus Houtskeletbouw

De Nieuwbouw van een lage-energiewoning of passiefhuis in houtskeletbouw