Volledig autonome energievoorziening in Earthship

In de VS zijn sommige Earthships gebouwd met autobanden als 'bouwstenen'

Foto: www.earthshipbelgium.be  

Belangrijk is een zuidelijke oriëntatie

Foto: www.earthshipbelgium.be  

Earthships zijn er in allerhande prijsklasses te vinden

Foto: www.earthshipbelgium.be  

Gerecycleerde flessen als onderdeel van een binnenmuur

Foto: www.earthshipbelgium.be  

Een woning die gebouwd is met gerecycleerd materiaal en zelf voorziet in stroom en water. Dat is de filosofie van ‘Earthship’ die ook in België aanhangers heeft. “Het is 100% milieuvriendelijk, alleen jammer dat je er zo moeilijk een bouwvergunning voor krijgt”.

Geen facturen meer

Het was de Amerikaanse architect Michael Reynolds die in de jaren ’80 met het Earthship-idee van een volledig autonome woning op de proppen kwam. Met de hulp van onder meer zonne-energie, een zuidelijke oriëntatie, een massieve isolerende muurconstructie en de opvang plus zuivering van regenwater is er geen aansluiting meer nodig op het elektriciteitsnet, waterleiding of riolering. Vaarwel gas-, elektriciteits- en waterfacturen.

Enkel nog aandacht voor grote villa's

"Ik ben een aanhanger van Reynolds omdat hij het accent op het autonome legt. Het is afgrijselijk om te zien dat de jeugd tegenwoordig grote kasten van villa's bouwt, maar geen geld heeft voor bijvoorbeeld een drinkwaterput. Ze hebben veel minder aandacht voor het ecologische waardoor ze heel afhankelijk zijn van het overheidssysteem. Wat ben je met een grote villa als de overheid door een grote panne niet in (dure) stroom kan voorzien of er problemen zijn met de waterleiding", vraagt Marc Daelemans van Earthship Belgium zich af.

België

Wereldwijd bestaan er al duizend Earthship-woningen, in België zijn er nog geen. “In het Waasland zijn er op dit ogenblik vergevorderde plannen voor de bouw van twee Earthships. Meer informatie kan ik er nog niet over geven”, stelt David Verstappen, voorzitter van Earthship Belgium vzw die een 50-tal leden telt.

Autobanden

In de VS zijn al vele Earthships opgetrokken, een deel zelfs met aarde opgevulde autobanden. Nadien worden ze met klei en plaaster overstreken. “Zover moeten we in België natuurlijk niet gaan door het Amerikaanse concept klakkeloos over te nemen”, zegt Marc Daelemans, lid van Earthship Belgium. “Ik twijfel overigens of het wel zo gezond is om autobanden te gebruiken. Je kan ook Earthships bouwen met muren van strobalen en leem of met superisolerende Duitse bakstenen. Voorwaarde is dat de woning volledig autonoom is.”

Monopolie

“De technologie hiervoor bestaat”, gaat Daelemans verder. “Woningen kunnen volledig autonoom werken. Er is dan ook geen toekomst voor atoomcentrales en windparken. Het kan veel efficiënter en zuiniger. Alleen moet je aan Earthships voorlopig niet denken in Vlaanderen. Het probleem is dat de energie, afvalwaterzuivering- en drinkwatervoorziening gemonopoliseerd is. De overheid wil niet mee en schermt alles af”, luidt zijn scherpe kritiek.

Vergunning

David Verstappen is milder met zijn kritiek. “Door de vele regels, wetten en voorschriften is het bijzonder moeilijk om er een bouwvergunning voor te krijgen. We verwachten dat deze situatie zal verbeteren naarmate er in andere Europese landen meer Earthships gebouwd worden.”

Prijs

De kostprijs van een Earthship is van veel factoren afhankelijk. “De voornaamste kost zit in de werkuren, maar in de meeste gevallen kunnen Earthship-bouwers een beroep doen op vrijwilligers en vrienden. In sommige gevallen wordt via workshops een gedeelte van de kosten gerecupereerd. Bovendien zijn veel van de aangewende materialen gratis te verkrijgen. Er zijn dan ook Earthships in alle prijsklassen te vinden”, besluit Verstappen.

Bostoen

Bostoen
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Producten

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Livingwood

Ontdek alle houtskeletbouw mogelijkheden in onze kijkwoningen

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

Concrete House

Nieuwbouw met gevelafwerking naar keuze

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Ecohuis

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Sibomat NV

Bouwen op maat met vaste timing, vast budget en een vlekkeloze service

Euromac2 ruwbouw

Evolution Products

Euromac2 ruwbouw