Wat verandert er in het nieuwe jaar?

Premiewijziging hier, geschrapte maatregel daar ... Er bewoog heel wat in 2012. Wat zijn daarvan de implicaties voor 2013? Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor het nieuwe jaar op een rijtje.

Foto: Groep Huyzentruyt nv  

1. Exit groenestroomcertificaten?
Geen enkele premiewijziging die zoveel stof deed opwaaien als die van de zonnepanelen. In 2012 werd het al snel duidelijk dat er een versnelde afbouw zou komen van de groenestroomcertificaten. En hoe! Het is zeer waarschijnlijk dat een groenestroomcertificaat in 2013 nog welgeteld 0 euro waard zal zijn. Voor de nieuwe installaties dan toch.

2. Enter netvergoeding!
Maar ook de bestaande installaties bleven niet 'gespaard', want 2013 wordt het jaar dat de netvergoeding zijn intrede doet. Of toch niet? Want de zonnepanelensector dreigt met juridische stappen en ook op ons forum tonen enkele Livios-lezers zich erg strijdvaardig. To be continued?

Foto: Vaillant  

3. 'Achterpoortje' zonneboiler gesloten
Begin 2012 werd de premie voor zonneboilers nog omhooggetrokken, eind 2012 volgde het bericht dat er een 'correctie' zou komen. De totaaloppervlakte van de collectoren wordt gekoppeld aan de boilerinhoud. "Dat moet voorkomen dat er bewust overgedimensioneerd wordt om extra premies op te strijken", klinkt de redenering. De kans bestaat dat er in 2013 nog één of meerdere aanpassingen volgt of volgen.

4. Federale dakisolatiepremie verdwijnt
Het belastingskrediet op federaal niveau voor dakisolatie verdwijnt. Deze maatregel was van kracht voor mensen die weinig of geen belastingen betaalden en toch van de fiscus de investering voor de isolatie van hun dak konden inbrengen. De gewone belastingsvermindering blijft wel bestaan.

Foto: Isoterra v.z.w.  

5. Hoe ziet de nieuwe warmtepomppremie eruit?
We blijven in de premiewereld. Sinds eind 2012 ligt er een voorstel op tafel om meer premies toe te kennen voor een warmtepompinstallatie. Eén van de pistes is om er een soort totaalpremie van te maken. Hoe dat er allemaal moet uitzien, is nog verre van duidelijk. Maar het is duidelijk dat er iets staat te gebeuren.

6. Aanpassing onroerende voorheffing
Wat wel vaststaat, is dat energiezuinige nieuwbouwers een extra steuntje in de rug krijgen. De Vlaamse regering verhoogt de bestaande korting op de onroerende voorheffing voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2013. Daar tegenover staan wel strengere normen.

7. KI geschrapt voor verbeterings- en aanpassingspremie
Het kadastraal inkomen is vanaf 2013 geschrapt als toekenningsvoorwaarde voor de verbeterings- en aanpassingspremie.

8. Laatste jaar zonder 'hernieuwbare verplichting'
Nieuwbouwers opgelet: 2013 is het laatste jaar dat je nog kan/mag bouwen zonder te investeren in hernieuwbare energie. Vanaf 2014 moet elk nieuw woongebouw voorzien zijn van een nieuw hernieuwbaar energiesysteem óf 10 % onder het dan geldende E-peil duiken.

Foto: Energies+  

9. Wat gebeurt er met de energieprijzen?
We blijven nog even hangen bij het thema energie. De vraag die heel wat mensen zich stellen: wat gebeurt er met de energieprijzen in 2013? Want dan loopt de zogenoemde 'bevriezing' af. 2012 was trouwens een recordjaar: nooit zoveel consumenten stapten over naar een andere energieleverancier.

10. EPC wordt uitgebreider en duurder
Het Energieprestatiecertificaat wordt uitgebreider en ook duurder. Volgens het Overlegplatform voor Energiedeskundigen zal de prijs stijgen voor het certificaat met 25 %.

10. Gloeilamp en registratie aannemer doven uit
Van elektriciteit naar verlichting is een kleine stap. Op 1 september 2012 verdween samen met de gloeilamp ook de registratie van de aannemer.

Foto: Steenbakkerijen van Ploegsteert  

11. "Digitale bouwaanvraag voor oktober 2013"
Onder de noemer 'aangekondigd, maar windstil', de digitale bouwaanvraag die gepland was voor eind 2012. Hallo kabinet ruimtelijke ordening Vlaanderen? "De eerste fase zou afgerond moeten zijn begin 2013. Dus daar zitten we ongeveer op schema, gezien de oorspronkelijke planning voor eind 2012. Maar eens de applicatie volledig is ontwikkeld, moet die eerst nog uitgebreid getest worden vooraleer gemeentes daarmee aan de slag kunnen", verduidelijkt communicatiemedewerker Tinne Stukkens.
"Een bijkomende reden voor de vertraging is de omgevingsvergunning. Daar zijn we momenteel hard aan bezig en het zou gek zijn om dit nu niet mee te verwerken in de applicatie. Bij de oorspronkelijke scope van de digitale bouwaanvraag was er hier nog geen sprake van. De nieuwe streefdatum is september/oktober 2013 nadat de testfase succesvol is afgerond."

12. Verplichte rookmelders in huurwoningen
Huurwoningen waarvoor een nieuw huurcontract wordt afgesloten, moeten vanaf dit jaar uitgerust zijn met rookmelders. Eigenaars van woningen gebouwd in of na 1945 krijgen de tijd tot 2019 om te voldoen aan de wetgeving. Verhuurders van huizen die dateren van voor 1945 hebben drie jaar de tijd om alles in orde te brengen.

13. [Vul aan]
Maak jij het rijtje compleet? Hebben we iets belangrijks over het hoofd gezien? Of een gewijzigde maatregel waar jij van denkt Daar heeft mijn collega (ver)bouwer iets aan? Laat het dan weten op ons forum!

Dewaele Woningbouw

Dewaele Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Rustiek/Klassiek
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Danneels

Danneels
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Energie - Technieken

Concrete House

Energie - Technieken

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Ecohuis

Voordelen houtskeletbouw Ecohuis

Een houtskeletbouw met de beste materialen en technieken

Livingwood

Een houtskeletbouw met de beste materialen en technieken

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kamp C

Breng een bezoek aan Kamp C met je school - verrassend boeiend !

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Dewaele Woningbouw

Kies voor 20 voordelen van houtskeletbouw

Bouw zelf je BEN-woning

Evolution Products

Bouw zelf je BEN-woning