Strobouw: sfeervol, degelijk en goedkoop

In deze kijkwoning is een stuk van de binnenwand met een doorzichtige plaat afgewerkt zodat de strobalen duidelijk zichtbaar zijn.

Bouwen of (ver)bouwen kan met de meest uiteenlopende methodes en materialen. Een alternatieve techniek die nu 10 jaar bestaat in België is strobouw. Ondanks de vele vooroordelen mochten wij afgelopen weekend op een cursus van vzw Casa Calida zelf ontdekken dat er van bouwen met hout, stro en leem een bijzondere aantrekkingskracht uitgaat.

De moderne strobouwmethode werd voor het eerst toegepast op het einde van de 19de eeuw in het Amerikaanse Nebraska, na de uitvinding van de stropers. Het principe is eenvoudig: bovenop de fundering komt een dragend houten skelet met het dak (eventueel ook geïsoleerd met stro). De overdekte loods die zo ontstaat, kan dienen als opslagplaats voor de strobalen. Laten de weersomstandigheden het toe (de strobalen mogen niet nat worden!) dan kan je de buitenwanden van het gebouw optrekken door de houten kolommen op te vullen met strobalen.

Eens de strobalen zijn aangebracht en goed aangedrukt, kan je ze aan de binnenkant afwerken met een leempleister. Aan de buitenkant is een afwerking met kalkpleister nodig om te zorgen dat de wanden helemaal waterdicht zijn. Eventueel kan je de woning dan nog bekleden met hout, bakstenen, … Het stro dient bij strobouw als isolatiemateriaal en heeft geen dragende functie.

Handen uit de mouwen

Strobouwers doen zelf veel. Dat is, samen met de lage kostprijs van stro, de belangrijkste reden dat deze bouwtechniek met zo’n 750 euro/m² aanzienlijk goedkoper is dan traditioneel bouwen (tussen 1.200 en 1.500 euro/m²). Nog een voordeel is de hoge isolatiewaarde van stro, te vergelijken met minerale wollen zoals glaswol of rotswol. Als je weet dat een strobaal zo’n 50cm breed is, begrijp je meteen ook dat strobouwwoningen bijzonder hoge energieprestaties kunnen leveren.

Wat doet de aannemer?
Fundering, houtskelet, dak, draagbalken, vloeren, buitenschrijnwerk en buitenbepleistering
Wat kan je eventueel zelf doen?
Strobalen plaatsen, binnenmuren afwerken met leem, binnenwanden plaatsen, nutsleidingen leggen, vloerafwerking plaatsen

Vooroordelen

Architect Peter Vos: "Als de strobalen voldoende droog zijn bij de plaatsing, is het risico op rotten uitgesloten."

Om goed voorbereid aan je strobouwproject te beginnen, verzorgt de vzw Casa Calida regelmatig drukbezochte cursussen waarbij je een aantal strobouwwoningen bezoekt en leert hoe je de strobalen moet plaatsen en je binnenmuren kan lemen. Strobouwarchitect Peter Vos was onder meer present om een aantal hardnekkige vooroordelen te ontkrachten.

Ik krijg toch nooit een brandverzekering voor een strobouwwoning?

Peter Vos: “Toch wel. Uit een Oostenrijkse brandtest blijkt dat een strobalen wand die vanbinnen en vanbuiten bepleisterd is met een 2cm dikke leemlaag een brandweerstand heeft van 90 minuten. Een traditionele muuropbouw daarentegen, heeft een brandweerstand van 1 uur. Op grond van dat Oostenrijks brandattest kan je zonder meerkosten een gewone brandverzekering afsluiten. Het is bovendien zo dat strobalen niet echt branden, maar smeulen.“

Stro gaat toch rotten?

Ook het inbouwen van stopcontacten vormt geen enkel probleem bij strobouwwoningen.

Peter Vos: “Als de strobalen voldoende droog zijn wanneer ze worden gestapeld, is het risico op rotten nagenoeg uitgesloten. Het is verder belangrijk dat ze ook droog blijven. Daar kan je voor zorgen met een goede (= waterdichte) buitenbepleistering en een ruime dakoversteek. Belangrijk: tijdens het bouwen moet je niet-afgewerkte strowanden met een plastic zeil droog houden.”

Stro zit toch vol ongedierte?

Peter Vos: “Stro bevat veel cellulose waar knaagdieren en insecten niet van houden. Van het graan is in strobalen immers niks meer terug te vinden. Na het stapelen en aanpersen van de strobalen en het bepleisteren, is het voor ongewenst bezoek niet meer mogelijk om in de wanden te komen.”

Strobouw in de lift

Textuur van met leem afgewerkte binnenmuur.

Wie bouwplannen koestert, kunnen we alleen maar aanraden om eens een strobouwwoning te bezoeken. De natuurlijke charme van deze bouwmethode zal velen onmiddellijk overtuigen. Ook de architecturale vrijheid die het ontwerpen met hout biedt, opent ongekende mogelijkheden. Om die reden kunnen twee strobouwwoningen toch heel verschillend zijn. Geert Goffin, voorzitster van Casa Calida: “10 jaar geleden werd het eerste strobouwproject in België gebouwd. Zo’n 3 jaar geleden waren we al met 10. Nu zijn er bijna 80 projecten gerealiseerd. Ook onze cursussen zitten altijd goed vol. Dus we merken duidelijk dat de interesse in strobouw steeds groter wordt.”

Meer weten over strobouw? http://www.casacalida.be

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

De Koevoet: het ecologisch magazine rond duurzaam bouwen

Dialoog vzw

De Koevoet: het ecologisch magazine rond duurzaam bouwen