Dossier Vastgoedtrends: Invloed van energieprestaties bij verkoop

Vastgoed, het blijft stof voor discussie. De een zegt zus, de ander denkt zo. De waarheid ligt vaak ergens in het midden. Wij gingen op zoek naar een aantal echte vastgoedtrends, waar niet over te redetwisten valt. Het resultaat van onze zoektocht - in samenwerking met Certes Kwaliteitsmakelaars - lees je in een zevendelige artikelreeks. Deel 3: Invloed van energieprestaties bij verkoop.

Soms moet je eerst investeren om daarna de vruchten te plukken. Dat geldt ook voor een energiebesparende woning, die je uiteindelijk een pak minder zal kosten dan op het eerste gezicht lijkt. Op (middel)lange termijn levert ze je zelfs geld op. En dat terwijl je het milieu er een groot plezier mee doet.

Beste koop

Foto: SunSwitch  

Is de koper van vandaag op zoek naar energiezuinige en duurzame woningen? We winnen advies in bij makelaar David Vansweevelt. “Mensen zoeken nog altijd naar de beste koop op korte termijn en niet op lange termijn. Een lage-energiewoning is inderdaad zuiniger en milieuvriendelijk, maar ook duurder in aankoop. De aandacht voor duurzaamheid is er zeker, maar de prijs geeft nog steeds de doorslag.“

Er zijn ruwweg drie uitgangspunten voor de aankoop van een duurzame woning. Of je koopt een woning die louter in overeenstemming is met de door de overheid opgelegde EPB-eisen. Je gaat ambitieuzer te werk en kiest voor een lage-energiewoning. Of je wil het helemaal onverbeterlijk doen en gaat voor een passiefhuis. Meer informatie over duurzaam bouwen vind je hier.

EPC

Sinds 1 november 2008 is het Energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht bij de verkoop van een bestaande woning. Vanaf 1 januari 2009 geldt dit ook voor het verhuren van woningen. Het EPC geeft aan hoe energiezuinig de woning is met een score op een schaal van 0 tot 700. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger de woning. Ook vind je in het EPC tips over hoe je de energieprestaties van de woning kan verbeteren.

Voor de ondertekening van de overeenkomst moet het EPC er zijn. Koper of huurders die een woning zoeken via een makelaar moeten inzicht krijgen in de energieprestaties van de woning voor ze overgaan tot de aankoop of huur ervan. Voor makelaars was het tot voor kort een strijd om de energieprestatiecertificaten op tijd vast te krijgen. De instanties konden de aanvragen niet bijhouden. Nu beginnen ze stilaan op volle toeren te draaien en verloopt het proces vlotter.

“Ik vind het EPC een zeer goed initiatief”, vertelt Vansweevelt. “Energie is en blijft een heikel punt. Het wordt ook steeds schaarser. Het is belangrijk dat een woning zo weinig mogelijk energie nodig heeft. Niet alleen scheelt dat enorm in de kosten, ook de waarde van je woning zal hierdoor verhogen. Ik denk dat er binnen vijf jaar veel meer aandacht aan zal besteed worden. Nu is de markt er nog niet klaar voor. Het is een kwestie die moet rijpen.”

Crisis

David Vansweevelt

Foto: Certes Kwaliteitsmakelaars vzw  

“We merken dat de meeste kopers en huurders het energieprestatiecertificaat slechts af en toe bekijken en er weinig tot geen rekening mee houden in hun beslissingsproces”, vertelt Vansweevelt. “Het is zeker geen doorslaggevende factor die de verkoop tegenhoudt. Dit jaar hebben we zelfs nog geen enkele klant gehad die zelf informatie vroeg over de energieprestaties van een woning. Het gaat hier volgens mij om een mentaliteitsverandering die jaren zal duren. De relatief lage brandstofprijzen verlagen de interesse voor energiezuinige maatregelen."

Toch voelen kopers en huurders in tijden van financiële onzekerheid en internationale crisis de noodzaak om energie te besparen. Enkelen daarvan zijn bereid om meer te betalen voor een energiezuinige woning. De meerkost van zo’n woning verdien je immers op (middel)lange termijn volledig terug.
"Huurders en kopers vinden het EPC een handig instrument om in één oogopslag na te gaan hoe zuinig een woning is. Maar hun beslissing hangt er zeker niet van af", aldus Vansweevelt.

De moeite waard

Waarom zou je investeren in een energiezuinige woning? Deze voordelen spreken voor zich:

  • aanzienlijke besparing op je energiefactuur
  • comfortabele woning met een gezond binnenklimaat
  • meerwaarde op de verkoop- en verhuurmarkt
  • goed voor het milieu

Met dank aan Certes Kwaliteitsmakelaars.

Arkana

Arkana
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Houtskeletbouw
Bekijk woning

Splendid woningbouw

Splendid woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Modern/Hedendaags
  • Traditioneel
Bekijk woning

Producten

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Vlaams Energieagentschap (VEA)

Zonnekaart - is uw woning geschikt voor zonnepanelen?

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Dialoog vzw

Individueel bouw- en energieadvies op maat

Factoren die uw E-peil beïnvloeden

Ecohuis

Factoren die uw E-peil beïnvloeden

Bouw zelf je BEN-woning

Evolution Products

Bouw zelf je BEN-woning

BEN-woning

Arkana

BEN-woning